Folosindu-se de telescopul cu unde radio Murchison Widefield Array (MWA), astronomii au obţinut o imagine uimitoare a undelor radio produse de Calea Lactee pe suprafaţa Lunii. Aceste măsurători sunt utilizate pentru detectarea emisiile provenite de la atomii de hidrogen, oamenii de știință sperând astfel că vor putea înţelege modul în care primele stele şi galaxii au evoluat.
„Înainte de a exista stele și galaxii, Universul era aproape în întregime format din hidrogen care pur și simplu plutea în spațiu. Această etapă timpurie a Universului este cunoscută sub numele de epoca cosmică întunecată”, a declarat Benjamin McKinley, astronom la Centrul Internațional de Cercetare pentru Radio Astronomie (ICRAR).
Radiaţiile Căii Lactee au fost observate în diferite locuri pe suprafața Lunii. Această lumină a fost apoi reflectată către Pământ şi captată de telescop. Astfel cercetătorii au reuşit să calculeze cât de multă lumină este reflectată de către Calea Lactee. Similar cu modul în care un radio convertește undele radio în sunet, telescopul MWA convertește semnalele radio din spațiu în imagini, a spus McKinley. Cu toate acestea, luminozitatea Lunii este influențată de reflecțiile din restul Căii Lactee pe care le-au luat în considerare prin simulare, precum și de “pământ”. Undele radio de pe Pământ se lovesc de Lună și interferează cu semnalul primit de telescop.
Folosind această metodă, echipa speră să detecteze semnalul extrem de slab provenit de la atomii de hidrogen în primele zile ale universului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe date și tehnici rafinate, au ținut să puncteze cercetătorii pentru space.com.
Sursa: cunoastelumea.ro