Război pe crucile din Cimitirul Vesel de la Săpânța

by Dana B.

Scandal pe crucile din Cimitirul Vesel de la Săpânța. Curtea Supremă a anulat, definitiv și irevocabil, marca înregistrată în 2008, la OSIM, de Dumitru Pop, pentru şapte modele de cruci. Bărbatul este considerat de mulți consăteni urmașul creatorului Cimitirului Vesel din Săpânța. Localnicii i-au reproşat lui Pop că şi-ar fi însuşit nejustificat, dreptul de monopol asupra vestitelor obiecte funerare.

Dumitru Pop: „Cimitirul Vesel, fiind unicat în felul lui de a fi, am încercat, cât internațional, cât național, să fie protejat.”

Așa își motivează Dumitru Pop, decizia de a înregistra, în 2008, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, şapte modele de cruci lucrate la Săpânța. Bărbatul susţine că, din 1977, la moartea lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel, familia acestuia i-a propus să ducă el mai departe tradiția.

Dumitru Pop: „Mi s-a dat o hârtie notarială prin care fetele (n.r. – lui Stan Ioan Pătraș) m-au recunoscut continuator al lui Stan Ioan Pătraș.”

Trei decenii mai târziu, odată cu înregistrarea modelelor de cruci la OSIM, printre meșterii cioplitori din sat au apărut primele conflicte.

Toader Turda – reclamat în proces: „Ne-a convocat pe noi și ne-a cerut să luăm de la el drept de licență ca să putem să lucrăm mai departe, deci cumva să lucram sub ordinea lui, ceea ce nu ne-a convenit la niciunul. Prin somația respectivă eram avertizați că, dacă vom continua, vom fi trași la raspundere.”

În ianuarie 2015, Dumitru Pop și OSIM-ul au fost dați în judecată. Soluția în acest caz a venit săptămâna trecută de la Înalta Curte de Casație și Justiție care a anulat, definitiv și irevocabil, marca înregistrată la OSIM.

Stan Gheorghe – reclamant în proces: „Normal că mă simt ca ni s-a făcut dreptate.”

Toader Turda – reclamant în proces: „N-aș putea să zic că mă bucur, dacă asta vreți să ziceți, că am câștigat. Oricum, nu vedeam niciun proces din lumea asta să mă poată opri să lucrez.”

Dumitru Pop a pierdut această bătălie. Lupta însă continuă.

Carmen Neacșu – consilier european în proprietate industrială: „Această anulare însă nu dă frâu liber celor care contrafac, celor care copiază crucile tip Săpânța pentru că, în afară de aceste modele înregistrate la OSIM, mai există, și acela e cel mai important, dreptul de autor pe care d-nul Pop Dumitru îl deține asupra crucilor tip Săpânța.”

Potrivit documentelor, drepturile de autor sunt valabile timp de 70 de ani de la moartea lui Stan Ioan Pătraș, adică până în 2047.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments