Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, una dintre cele mai celebre partituri pianistice ale secolului XX, lansată pe continentul american de orchestra din Philadelphia sub bagheta lui Leopold Stokowsky, revine în programul Filarmonicii în primul concert simfonic al lunii Mai. Programată în debutul serii de 9 Mai, de la ora 19.00, în interpretarea pianistului Luca Toncian, rapsodia poartă marca ultimului dintre cele 24 de capricii pentru vioară de Niccolo Paganini, partitura care a generat mai multe cicluri de variaţiuni decât oricare altă creație muzicală scrisă vreodată.
În programul simfonic al aceleiași seri este reluată sub direcția lui Cristian Neagu Marea simfonie în do major de Franz Schubert, al cărei supranume i se datorează dimensiunilor sale extraordinare, dar și scalei emoționale extrem de extinse, care îi permit accesul în categoria marilor cicluri simfonice ale secolului al XIX-lea. Ultima dintre cele nouă simfonii ale compozitorului, cea care prefigurează producția simfonică a lui Anton Bruckner, revine pe pupitrele ansamblului orchestral după o absență de aproape două decenii.
Invitat
Luca Toncian s-a născut în 1989 în Cluj-Napoca. A început studiul pianului la vârsta de 6 ani cu prof. Maria Jidav, continuând apoi cu conf. univ dr. Cipriana Gavrişiu. De la 16 ani a studiat în Austria la Salzburg, la renumita Universitate de Muzică „Mozarteum“, pe care a absolvit-o cu diplomă de excelenţă în 2014 (clasa profesor Cordelia Höfer-Teutsch).
În studenţie a beneficiat timp de un an de o bursă „Erasmus“ în Germania la clasa profesorului Wolfram Schmitt-Leonardy de la Universitatea de Muzică şi Teatru din München. A urmat şi un program post-universitar la Universitatea „Mozarteum“, la clasa profesorului Andreas Groethuysen.
În prezent este asistent universitar doctor în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Numeroase cursuri de măiestrie i-au inspirat viaţa de muzician, având posibilitatea de a lucra cu pianişti si pedagogi renumiţi, precum: Paul Badura-Skoda, Lory Wallfisch, Sergio Perticarolli, Frank Wibaut, Ninuca Oşanu şi alţii.
Experienţa concertistică l-a purtat pe scene naționale si internaționale. Pe lângă recitaluri solistice şi de muzică de cameră susţinute în Austria, Germania, Elveţia, Spania, Italia şi România, a cântat ca solist cu orchestre simfonice: Sinfonie Orchester Berlin (în sala mare şi sala de muzică de cameră a Filarmonicii din Berlin), Orchestra Filarmonică a Thailandei (Bangkok), Orchestra Elveţiei de Est, Orchestra Filarmonică din Bad Reichenhall (Germania), Filarmonica Moldova (Iaşi), Filarmonica Transilvania (Cluj Napoca), Filarmonica de Stat Arad, Noua Orchestră Transilvană (Bistriţa), colaborând cu dirijori renumiţi: Stanley Dodds, Andreas Wittmann, Renchang Fu, Rainer Koch, Albert Seidl, Terje Mikkelsen, René Häfelfinger, Alexandru Lăscae, Theo Wolters, Dorin Frandeş, Petronius Negrescu.
Ca pianist a participat la numeroase concursuri în străinătate, fiind laureat al Concursului Internaţional de Pian, Bangkok,Thailanda (2013), al „Premiului Franz Schubert“, San Cristoforo, Italia (2013), al Concursului Internaţional de Pian „Memorial Isidor Bajic“, Novi Sad, Serbia (2008). A câştigat numeroase concursuri organizate în România, fiind recompensat în 2004 cu marele premiu Lira de Aur (Suceava).
A desfăşurat activităţi muzicale ca membru al unor fundaţii, precum: “Live Music Now” – Salzburg, “Remember Enescu” – Bucureşti, “Sigismund Toduţă” – Cluj-Napoca.