Dunărea, principala cale navigabilă a României, tinde spre debite minime istorice, iar în mijlocul fluviului au apărut dune de nisip. Nivelul apei a scăzut cu peste o jumătate de metru într-o săptămână, punând în pericol transportul fluvial, iar previziunile hidrologilor nu sunt deloc îmbucurătoare, aceştia anticipând că nivelul fluviului va continua să scadă.
Pe braţele Dunării situaţia este de-a dreptul dramatică, iar consecinţele secetei sunt că Braţul Borcea se poate traversa cu maşina. „Cu mașina în mijlocul Dunării, a Brațului Borcea, mai exact (…) Nu, nu e minune, e doar consecința secetei accentuate din acest an„, se arată într-o postare pe Facebook a unei martore a evenimentelor climatice catastrofale ale acestui sezon.
Într-o comunicare transmisă marţi dimineaţă, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a precizat: „Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 11.07.2022 – 12.07.2022 a fost staționar, având valoarea de 2800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în creștere pe sectorul Oltenița – Tulcea”.
În ceea ce priveşte prognoza, continuă să fie una pesimistă. „Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (2700 m3/s). În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Brăila – Tulcea și în scădere pe sectorul Bechet – Vadu Oii”, mai transmite INHGA.
sursa: https://www.romaniatv.net