PS Emilian Crișanul: ”Împlinind rânduiala postului ne vom bucura cu toată ființa de prăznuirea Învierii, la care sperăm să ajungem cu toții”

by Dana B.

Începând de astăzi, 11 martie, credincioșii ortodocși au intrat, pentru o perioadă de șapte săptămâni, în buna rânduială a Postului Paștelui, care nu este altceva decât o perioadă de pregătire trupească și duhovnicească pentru părtășirea de Lumina Învierii.

Perioadă care are în cuprinsul său șapte popasuri duhovnicești din care, fiecare, după putință, va încerca a culege merindele necesare parcurgerii acestei Căi spre Înviere:  Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfântului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfântului Ioan Scărarul, Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca, Duminica Intrării în Ierusalim și Duminica Învierii.

”În Biserica Ortodoxă, postul este o renunțare liberă la orice mâncare și băutură pentru o vreme limitată, înfrânare de la produsele de origine animală și înlocuirea lor cu produse vegetale consumate cu moderație. Însă postul nu este doar alimentar, ci și spiritual, ca renunțare la patimi și păcate. Rostul principal al postului este de a transforma viața noastră din existență posesivă și pătimașă în existență dăruitoare de sine și iubitoare de Dumnezeu și de oameni.

Mântuitorul Iisus Hristos a postit 40 de zile și a arătat înțelesul și folosul spiritual al postului, zicând: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul ce iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4,4).

Omul nu este, așadar, doar o ființă biologică, ci și teologică. Pentru un post folositor trebuie să-l îmbinăm cu rugăciunea și faptele bune. Ne rugăm mai mult, iertăm, avem răbdare și înmulțim milostenia față de cei săraci și cei aflați în suferință. Totodată postul trebuie să fie și o asceză a vorbirii. Să vorbim  ceea ce este folositor și ziditor, și nu folosind cuvintele distrugătoare, care degradează și tulbură,  luând forma jignirii, a minciunii, a clevetirii și a defăimării.

În timpul Postului Mare, participăm mai des la Sfintele Slujbe, reflectăm duhovnicește la Canonul Sfântului Andrei Criteanul, care se citește în biserici în primele patru zile din acest post, ne spovedim și căutăm ceea ce ne învață Sfântul Apostol Pavel: „Omul nostru cel din afară trece, cel dinlăuntru însă se înnoiește zi de zi” (II Corinteni 4,16).

Împlinind rânduiala postului ne vom bucura cu toată ființa de prăznuirea Slăvitei Învieri a Domnului Iisus Hristos, la care sperăm să ajungem cu toții”, este mesajul Preasfințitului Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Înarmați cu dorința de a face cele necesare acestei perioade, în această primă zi aflată pe urcușul spre Înviere, mulți credincioși arădeni au participat la prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul care va continua, după rânduială, marți, miercuri și joi, cu celelalte trei părți.

Suntem, așadar, la începutul perioadei de ”deșteptare” sufletească în care glasul conștiinței, odată auzit, cel mai probabil va avea aceleași cuvinte ca ale condacului cântat pe la mijlocul Canonului sus-amintit:

„Suflete al meu, suflete al meu, scoală! Pentru ce dormi? Sfârşitul se apropie şi te vei tulbura. Deşteaptă-te, dar, ca să se milostivească spre tine Hristos Dumnezeu, Cel ce este pretutindeni şi toate le plineşte”

Facebook Comments