Prunele reprezinta o sursa importanta de substante nutritive pentru organism. Ele contin apa in proportie de 80%, zaharuri, acizi organici, protide, mucilagii, celuloza, vitamine (A, B1, B2, C), potasiu, calciu, sodiu, magneziu si mangan. Dintre minerale, in compozitia prunelor predomina potasiul. Acesta contribuie la normalizarea activitatii celulelor sistemului nervos, ajuta la inlaturarea starii de oboseala si la pastrarea capacitatii intelectuale. Prunele au proprietati antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoliente, stimulente nervos, dezintoxicante si decongestionante hepatice.
Este binecunoscut faptul ca prunele uscate sunt un aliment important, insa nu trebuie combinate cu carne, peste sau grasimi, pentru ca pot produce tulburari digestive. Ele sunt recomandate in schimb persoanelor suferinde de reumatism, arteroscleroza, boli de rinichi sau guta. O cura de prune poate vindeca si cele mai rebele constipatii. Se folosesc aproximativ zece prune, mâncate dimineata inainte de micul dejun. Pentru efectele diuretice si laxative si pentru decongestionarea ficatului se poate folosi si decoctul de prune uscate, doua cani pe zi. Doua-trei prune, consumate cu o jumatate de ora inainte de mesele principale, ajuta la digestie, imbunatatind tractul intestinal si ajutând la eliminarea toxinelor din organism.
Prunele previn cancerul: Cercetari recente efectuate in Statele Unite ale Americii au aratat ca prunele sunt printre cele mai eficiente alimente anticancerigene. S-a constatat ca prunele, in special cele uscate, au o capacitate antioxidanta foarte mare, reducând radicalii liberi, raspunzatori de declansarea cancerului. Cercetatorii sunt de parere ca o doza zilnica de prune uscate, combinate cu migdale si cu miez de nuca, descreste incidenta tumorilor mamare, mai ales in cazul in care organismul a fost expus substantelor cancerigene. Consumate zilnic, prunele uscate incetinesc procesul de imbatrânire a corpului si a celulelor nervoase, iar continutul ridicat in fibre combate cu succes cancerul de colon. Masca astringenta: Fructele proaspete se folosesc si in cosmetica pentru tenurile cu pori deschisi. Ele se zdrobesc si se intind pe fata, realizând o masca astringenta, care se tine timp de 20 minute, dupa care se spala cu apa calduta.
Sursa: sanatate.bzi.ro