Zi marcată de proteste în toată țara. Transportatorii și fermierii au o lista lungă de reproșuri pentru de autorități. Ei anunță că protestul este unul spontan și pașnic, nu este organizat în numele unui sindicat. Ei s-au mobilizat pe grupurile online și prin stație.
Printre revendicări sunt: plafonarea RCA în regim de urgență la 5.000 lei pentru B 0, amendarea OUG nr. 43/1997 privind tolerantele la mase și dimensiuni, armonizarea acesteia cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare, tratament fiscal nediscriminatoriu a angajatilor din mediul privat in privinta alocației de cazare, aplicarea RO-Etransport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat in conformitate cu prevederile directivei EUROPENE 2006/112, elaborarea in regim de urgență a Legii anti dumping, promovată prin Ordonanța de Urgenta a Guvernului pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice.
De asemenea, ei reclamă timpii extrem de mari de aşteptare la frontiere care aduc zilnic pierderi substanțiale firmelor de transport, scumpirea rovinietei şi preţul tot mai mare al carburanţilor. Protestatarii au subliniat că nu cer bani de la Guvern, ci își cer doar drepturile.
Fermierii și transportatorii români merg în coloană, cu sute de tractoare şi camioane, cu cel mult 10 kilometri pe oră, pe mai multe drumuri naționale, ca să atragă atenţia asupra problemelor pe care le au. Au fost anunţate proteste în oraşele mari din ţară, precum Bacău, Suceava, Sibiu și Timișoara, dar şi în Capitală. Doar în Cluj Napoca, peste o sută de camioane vor participa la protest, scrie tvrinfo.ro.
La Cluj, transportatorii au început protestul la ora 10 dimineaţa. Ei s-au deplasat spre Cluj din Gilău pe DN1, drum pe care circulă zilnic 60.000 de maşini. Transportatorii și fermierii din zona Moldovei au anunțat că vor circula cu viteză redusă în semn de protest şi la Buzău.
Protest spontan al transportatorilor şi fermierilor, în mai multe județe din țară
Facebook Comments