Specialistii nutritionisti ne sfatuiesc sa ne bucuram din plin de beneficiile visinelor. Consumate in stare proaspata sau sub forma de suc, visinele reprezinta o sursa incontestabila de substante nutritive, asa cum atesta multiple cercetari.
In scop terapeutic, de la visin se folosesc coditele, frunzele si scoarta ramurilor tinere.
Frunzele de visin, bine uscate si maruntite, se folosesc, sub forma de decoct, fierte la foc mic timp de 15 minute, pentru un ceai diuretic. Scoarta de pe ramurile tinere, bine uscata si maruntita, se fierbe, obtinandu-se un ceai excelent impotriva febrei.
Proprietatile visinelor:
Visinele contin: apa 88,6 %, zaharuri, acizi, pectine, proteine, celuloza, tanini, saruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc) vitamine (A, B1, B2, B9, C, E, PP etc.), caroten. Putere energetica: 64 kcal / 100 g.
Visinele contin o cantitate mare de potasiu ce contribuie la sanatatea pielii, dar si la arderea caloriilor. Visinele sunt indicate pentru curele de slabire si reducerea tesutului adipos. 100 grame de visine contin aproximativ 60 de calorii.
Beneficiile visinelor:
– visinele contribuie la scaderea grasimii de pe abdomen;
– consumul de visine are efect pozitiv asupra sanatatii inimii si arterelor;
– visinele sunt foarte utile in boli de stomac, rinichi si afectiuni ale cailor respiratorii;
– visinele scad nivelul colesterolului si riscul de diabet;
– visinele scad nivelul acidului uric din sange, contribuind la prevenirea gutei;
– visinele se recomanda pentru detoxifierea organismului, indeosebi a rinichilor;
– visinele intaresc imunitatea organismului;
– visinele pot fi folosite si pentru unele tratamente faciale (eliminarea petelor, pistruile);
– visinele sunt o sursa importanta de vitamina C, care intareste sistemul imunitar si asigura producerea colagenului;
– visinele favorizeaza digestia, au o actiune usor laxativa, contribund la ameliorarea constipatiei;
– visinele contin melatonina cu un antioxidant puternic si captator de radicali liberi, care ajuta la reducerea inflamatiei si a stresului. De asemenea, joaca un rol vital în problemele de insomnie.
– visinele incetinesc imbatranirea. In medicina populara, visinele sunt folosite in tratarea micilor pete faciale lasate de cuperoza si pentru inlaturarea pistruilor vizibili. Visinele au un efect emolient, fiind recomandate si in tratamentul crapaturilor pielii.
Asadar, consumul acestor fructe dulci-acrisoare, prin aportul de antioxidanti, flavonoizi si diferite vitamine si zaharuri, este foarte util pentru revigorarea si reintinerirea organismului si pentru dobandirea unei stari tonice de buna dispozitie si entuziasm.
Sursa: sfatnaturist.ro