Proprietățile nebănuite ale rozmarinului

by Cristian Dobre

Preparatele din rozmarin (ceai, infuzie, tinctura, ulei esential) se folosesc cu succes în tratarea gastritelor si infectiilor gastro-intestinale, favorizeaza secretia bilei, accelereaza tranzitul intestinal lenes, elimina gazele si stimuleaza apetitul. De asemenea, rozmarinul este un remediu consacrat în afectiunile cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism si artrita, are proprietati diuretice, îmbunatateste memoria si capacitatea de concentrare. Pentru uz extern, rozmarinul
este folosit în activarea microcirculatiei sanguine la nivelul pielii capului. Combate alopecia, seboreea, iar prin proprietatile cicatrizante, antiseptice si antimicrobiene intervine în vindecarea unor dermatoze, plagi deschise, rani purulente, raie si întepaturi de insecte.

Ceai de rozmarin: Se fierb 20 g de frunze in 250 ml de apa, cel mult un minut. Se servesc 2-3 cescute pe zi. Intern, se recomanda pentru: colici abdominale, dispepsii, reumatism, astenie, surmenaj fizic si intelectual, tonifierea organismului, balonari si afectiuni gastro-intestinale, anorexie, afectiuni hepatice si renale. Extern, se foloseste sub forma de cataplasme ca adjuvant în: reumatism, artroze, dureri musculare, sciatica, nevralgii. În rinita cronica se pot face inhalatii cu ceai preparat din o lingura de frunze la o cana cu apa, dupa o fierbere de 5 minute.

Infuzie de rozmarin: Infuzia se prepara din o lingurita de frunze uscate si maruntite la o cana cu apa fierbinte. Se beau 1-2 cani pe zi, dupa masa. Se recomanda in tratarea afectiunilor stomacului si intestinelor, in boli hepatice si respiratorii, astenie, surmenaj, convalescenta, slabirea memoriei.

Tinctura de rozmarin: Tinctura se prepara din macerarea a 6 lingurite de planta uscata in 300 ml de alcool alimentar, tuica preparata in casa sau votca. Dupa 10 zile, amestecul se filtreaza si lichidul obtinut se pastreaza la rece, in sticle inchise la culoare si bine astupate. Se iau zilnic cate 3-4 lingurite de tinctura diluata in putina apa avand acelasi efect ca si infuzia. Tinctura se poate folosi timp de 2 ani de la preparare.

Ulei volatil de rozmarin: Se poate folosi pentru masaj sau in apa de baie ori se poate lua pe cale oralǎ, sub formǎ de picǎturi amestecate cu apa. Conform unui studiu realizat în Marea Britanie, mirosul de rozmarin are efect neurostimulator. Astfel, uleiul volatil de rozmarin stimuleaza activitatea psihica si îmbunatateste oxigenarea creierului. Se recomanda în starile de debilitate fizica, astenie si în convalescenta. Folosit la masaj, are proprietati de stimulare a circulatiei sangelui, intarire a capilarelor si de regenerare celulara. O baie în care se adaugǎ ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii.

Ulei aromat cu rozmarin: Puneti o crenguta sau doua de rozmarin la uscat, apoi adaugati-le intr-un borcan de sticla, peste care puneti ulei de masline si agitati usor. Depozitati borcanul intr-un loc cald, intunecat, timp de doua saptamani. Se utilizeaza pentru o baie parfumata sau in amestec cu otet balsamic, peste o salata sau un sos delicios.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments