Pe langa faptul ca impresioneaza prin aspectul petalelor, macul rosu are si numeroase beneficii asupra sanatatii tale. Macul rosu este de doua tipuri: macul de camp, a carui aparitie nu este controlata, avand caracter spontan si macul cultivat de om sau macul de gradina (Papaver somniferum) utilizat in alimentatie. Petalele (paparoanele) macului de camp se recolteaza pentru uz medicinal dupa deschiderea completa a florilor si numai dupa ce roua s-a ridicat. Ele sunt lasate sa se usuce in strat subtire, intr-un loc umbros. Se pastreaza la umbra, in vase inchise ermetic.
Infuzia realizata din petalele uscate trateaza bolile respiratorii acute, cu tuse. In astmul bronsic alergic, in faza de debut, ceaiul de paparoane este deosebit de benefic, in special in cazul copiilor, scrie Agerpres. Ceaiul din petale de mac alunga insomnia si este folosit impotriva hemoragiilor. Ceaiurile pediatrice realizate din petale de mac rosu de camp trateaza gripa, racelile, agitatia, insomnia, pojarul, scarlatina si alte boli infectioase specifice copiilor.
Petalele de mac se folosesc in industria farmaceutica la prepararea ceaiurilor, a tincturilor si a siropurilor si sta deseori la baza obtinerii morfinei, una dintre substantele utilizate pentru calmarea durerilor. Morfina realizata din mac este un adjuvant important in medicina. In trecut, medicii foloseau morfina pentru a adormi pacientii, astfel incat sa le poata efectua interventiile chirurgicale necesare. Astazi, morfina este folosita sub supraveghere medicala pentru calmarea durerilor.
In cazul tumorilor maligne si benigne, paparoanele infuzate se folosesc in pauza dintre tratamentele specifice. Nu se recomanda administrarea de doctorii din mac in cantitati mari, fara acordul medicului deoarece consumate necorespunzator ele pot avea efecte halucinogene.
Sursa: sanatate.bzi.ro