Proprietățile ceaiului de crucea – voinicului

by Cristian Dobre

Circa jumatate dintre retetele care se elibereaza la nivel mondial in mileniul trei se bazeaza pe plantele medicinale si pe compusii acestora. In cazul crucii-voinicului este vorba despre mucilagii, tanin, flavonoide si antocianine. In aceste conditii, planta a fost folosita prin traditie, in special pe directia ameliorarii unor afectiuni ale vezicii biliare. Se poate folosi sub forma de ceai, 30 g planta (obligatoriu uscata, procurata in forma procesata) la un litru de apa, impotriva colicilor biliare, puncteaza drhealthbenefits.com. De asemenea, crucea-voinicului actioneaza eficient pe segmentul digestiv. Planta este cunoscuta pentru capacitatea de a relaxa si de a reface echilibrul gastric, de a stimula apetitul si de a sustine peristaltismul intestinal. Potrivit literaturii de specialitate, ceaiul de crucea-voinicului este folosit in multe parti ale lumii ca tonic digestiv si ca o metoda naturala si eficienta de combatere a constipatiei, potrivit taifasuri.ro.

Imigrantii din America de Nord considerau candva crucea-voinicului un excelent remediu impotriva hepatitei si, totodata, o planta cu efecte astringente, diuretice si antibiotice. Studii de data recenta au observat modul in care functioneaza compusii din planta si cum actioneaza asupra ficatului, concluzionan- du-se ca este de folos inclusiv persoanelor cu insuficienta a acestui organ. Acest efect se datoreaza agentilor de detoxificare pe care ii contine crucea-voini- cului, care ajuta ficatul sa scape mai rapid de toxine, redandu-i functia normala. De asemenea, planta stimuleaza activitatea pancreasului, ajutand la sinteza carbohidratilor, proteinelor si lipidelor. Gratie capacitatii de stimulare a metabolismului, crucea-voinicului reduce colesterolul din sange si il curata de substante nocive. Totodata, crucea-voinicului are capacitatea de a relaxa muschii si nervii, datorita actiunii antioxidante a compusilor sai.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments