PROIECT PENTRU ANULAREA IMPOZITULUI PE ANUL 2013 PENTRU FERMIERII CU PIERDERI

by webeditor

Fermierii care au desfăşurat activităţi agricole în 2013 şi au suferit pierderi din cauza unor factori externi nu vor plăti impozitul pe venitul agricol, conform unui proiect de lege privind aprobarea OUG nr. 40/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscale.

Proiectul a înregistrat 84 voturi pentru, două abţineri şi niciun vot împotrivă. Acesta are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea eşalonărilor la plată.

Potrivit raportului Comisiei de buget-finanţe, proiectul prevede ‘anularea impozitului pe venitul agricol pentru contribuabilii care au desfăşurat în anul 2013 activităţi agricole individual sau în asociere şi care au suferit pierderi de venit în urma unor factori externi’.

Acelaşi raport arată că proiectul de act normativ include şi ‘stingerea obligaţiilor fiscale datorate la bugetul de stat de către avocaţi şi notari publici pentru venitul din activitatea independentă respectivă, în vederea unei situaţii fiscale reale şi corecte a acestor contribuabili, care sunt înregistraţi cu restanţe la plată în evidenţele fiscale deşi au realizat plăţile potrivit unei alte prevederi legale în vigoare’.

‘Principalele modificări aduse Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 vizează extinderea excepţiei în privinţa obligaţiei de desemnare a unui împuternicit de către contribuabilii rezidenţi ai statelor membre UE şi în privinţa persoanelor care sunt rezidente în statele semnatare a unor convenţii, acorduri sau orice alte instrumente juridice internaţionale la care România este parte, precum şi dezvoltarea unui sistem de comunicare electronică între contribuabili şi organele fiscale şi între organele fiscale şi alte autorităţi publice’, se mai arată în raportul Comisiei de buget-finanţe.

În cazul OUG nr. 29/2011, modificările se referă la sprijinirea contribuabililor aflaţi în dificultate financiară temporară prin includerea în sfera de aplicare a eşalonărilor la plată şi a creanţelor stabilite de alte organe şi transmise spre recuperare ANAF, precum şi extinderea garanţiilor, în locuirea sau redimensionarea acestora.

Senatul este prima cameră sesizată iar iniţiator este Guvernul.

Facebook Comments