Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat recent intr-un intervu ca lucreaza la o lege prin care alesii locali – primari si consilieri judeteni – sa nu mai poata fi trasi la raspundere pentru semnaturile date pe diverse autorizatii, contracte si proiecte. El sustine ca raspunderea penala ar trebui sa apartina functionarilor care au expertiza necesara de a sesiza neregulile legale, arata cei de la Gandul. De notat, adaugam noi, ca o doleanta similara a fost exprimata in mai multe randuri si de primarul Aradului, Gheorghe Falca.
„O întrebare la care trebuie să dăm un răspuns este legată de decizia de oportunitate şi de responsabilitatea funcţionarilor dintr-o primărie. Dacă un primar semnează autorizaţii de construcţii, în stânga pe autorizaţie semnează secretarul primăriei, în dreapta semnează arhitectul şef. Un primar nu este obligat nici de Constituţie, nici de legislaţie să fie arhitect şi jurist, şi inginer constructor, să aibă nu ştiu ce specializări, el poate să fie şi cu liceul. Dacă poporul are încredere în el, este votat. Dacă secretarul semnează în stânga, asta îi spune primarului că din punctul de vedere al respectării legii toată documentaţia care stă la baza emiterii autorizaţiei de construcţie este în regulă. Dacă arhitectul semnează în dreapta, acea semnătură îi spune primarului că toate prevederile legale din domeniul disciplinei în construcţii, urbanismului sunt în regulă şi toate condiţiile au fost îndeplinite.
Atunci primarul are decizia de oportunitate şi poate semna acea autorizaţie având legitimitatea dată de comunitate că da, acea construcţie se poate realiza. Dacă ulterior, din diferite motive, apare o cercetare sau o reclamaţie că acea autorizaţie a fost emisă într-un fel sau altul nelegal, în opinia mea, primarul nu trebuie să răspundă. El nu trebuie să aibă capacitatea, expertiza necesară pentru a verifica dacă toate documentele sunt legale. Este un subiect foarte important şi plecând de la subiectul competenţelor în construcţii se poate extinde. Am discutat mult cu reprezentanţii autorităţilor locale şi reclamă de ani de zile acest lucru. Dacă funcţionarii publici care vin la serviciu şi au dat concurs pe anumite domenii de specialitate trebuie să îşi asume şi răspunderea. Dacă toate structurile din primărie îi spun că este în regulă, atunci de ce trebuie să răspundă primarul?”, a explicat Dragnea.
El a explicat ca alesii locali, primarii si consilierii judeteni sunt tematori cand vine vorba de semnarea unor documente. El a avertizeaza ca aceasta teama generalizata ar putea duce la o blocare a intregului aparat administrativ. Mai mult de cat atat, Dragnea a precizat ca aceeasi problema o infrunta si ministrii, care desi se bazeaza pe semnaturile a 10-15 functionari de specialitate in decizia lor, tot ei sunt trasi la raspundere.
„Aşa cum un parlamentar nu poate fi tras la răspundere pentru votul lui, atunci un consilier local de ce poate fi tras la răspundere pentru votul lui? Dacă un consilier local nu mai are garanţia că votul lui este liber şi el votează aşa cum îl lasă conştiinţa, dar trebuie să aibă siguranţa că nu este luat la întrebări după aceea pentru cum a votat. Am ajuns la situaţia, la ora la care vorbim, la care aproape toţi când semnează un document în primărie sau consiliul judeţean au o teamă. Oricând cineva poate să îi întrebe de acea semnătură pe care au dat-o, ceea ce nu este sănătos.
Riscăm foarte mult să ajungem la un blocaj în administraţia publică şi nu numai locală, ci şi centrală. Şi în ministere durează foarte mult până se elaborează actele normative. Sunt şapte, zece sau 15 semnături până ajunge la ministru. Cu toate acestea, ministrul, dacă cineva face o cercetare, şi el este tras la răspundere deşi are în spate 10 – 15 semnături de la funcţionari care sunt de specialitate şi au rolul să spună dacă totul este legal”, a precizat Dragnea.
Sursa: www.gandul.info