Program prelungit la serviciul de pașapoarte Arad

by Andreea Radu

Sâmbătă, 28 iulie a.c., şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, comisar-şef de poliţie Toancă Mirel, a susţinut o declaraţie de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cu privire la măsurile luate pentru eficientizarea activităţii de eliberare a documentelor de călătorie. Redăm, mai jos, declaraţia de presă a oficialului MAI:

„Având în vedere că a trecut o săptămână de la data intrării în vigoare a reglementărilor legislative referitoare la regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, respectiv 20 iulie, vreau să vă prezint impactul acestora şi măsurile dispuse pentru eficientizarea activităţii de eliberare a paşapoartelor şi reducerea aglomeraţiei.

Principalele modificări intrate în vigoare în această lună privesc creşterea valabilităţii paşaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani şi modificarea condiţiilor în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar.

Astfel, acest tip de paşaport se eliberează într-un termen ce nu poate depăşi 3 zile lucrătoare, doar în situaţii obiective, în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic. Documentele care atestă situaţiile prezentate, cu titlul exemplificativ, sunt următoarele:

Pentru motive de sănătate sunt acceptate:

documente emise de autorităţile medicale, care consemnează necesitatea procurării unei medicaţii din străinătate, necesitatea efectuării unui tratament, a unor investigaţii sau proceduri medicale în străinătate de către solicitantul paşaportului.

totodată, sunt luate în considerare documentele oficiale care indică faptul că persoana în cauză este programată la o entitate medicală din străinătate, la o anumită dată, pentru efectuarea unui tratament, a unor investigaţii sau a altor proceduri de acest gen.

Pentru motive familiale, solicitanţii trebuie să prezinte documente din care rezultă că o persoană, cu care solicitantul paşaportului are legături de familie, se află într-unul din următoarele cazuri:

în situaţia necesară şi urgentă de a urma un tratament sau de a efectua investigaţii sau proceduri medicale în străinătate ori de a i se procura medicaţie din străinătate

în diverse situaţii de dificultate în străinătate, respectiv: deces, accidente, stare de arest, procese judecătoreşti,

în situaţii în care este necesară asigurarea asistării sau reprezentării intereselor sale în străinătate

Pentru motive profesionale sunt necesare:

documente emise de entităţi din ţară sau străinătate, din care rezultă necesitatea şi urgenţa deplasării în străinătate a solicitantului, în contextul exercitării atribuţiilor sale profesionale, participări la cursuri, conferinţe sau seminarii.

De asemenea, vreau să subliniez că, în lipsa documentelor care justifică necesitatea şi urgenţa deplasării în străinătate, paşaportul simplu temporar se eliberează într-un termen ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare.

De precizat că paşaportul simplu temporar are valabilitate 12 luni.

Modificările legislative au fost introduse pentru a reduce aglomeraţia de la ghişeele serviciilor de paşapoarte cauzată de numărul mare de cetăţeni care an de an solicită paşaport temporar, fără a avea o urgenţă.

Odată cu creşterea valabilităţii paşaportului simplu electronic la 10 ani, ne aşteptăm să se mărească şi numărul cererilor de eliberare pentru acest tip de document, în condiţiile în care este cunoscut faptul că în lunile iulie şi august se eliberează cele mai multe documente de călătorie, comparativ cu restul lunilor din an.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus măsuri graduale încă de anul trecut, atât în plan organizatoric şi administrativ, cât şi în planul informării cetăţenilor în permanenţă asupra facilităţilor oferite. În urma evaluării realizate la solicitarea conducerii MAI, pe linia eliberării documentelor de călătorie, în ultima săptămână s-au luat măsuri care au fost transmise în sistem videoconferinţă tuturor factorilor implicaţi în gestionarea acestei activităţi.

În acest context, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi a eficientiza activitatea de eliberare a paşapoartelor s-a decis prelungirea programului de lucru cu două ore, acesta fiind acum de la ora 8.30 la 18.30, de luni până vineri. Măsura este valabilă până la 31 august a.c., pentru 30 de judeţe: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

Pentru municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, timpul de lucru a fost prelungit pentru primele 3 zile ale săptămânii, programul fiind de la ora 8.30 la 18.30.

În plus, s-au făcut eforturi mari pentru suplimentarea staţiilor de lucru în 12 judeţe, unde se înregistrează un număr mare de solicitări. Astfel, începând de luni în judeţele Alba, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Prahova, Sibiu şi Vaslui va funcţiona un ghişeu suplimentar de lucru cu publicul.

Ca urmare a suplimentării, de săptămâna viitoare, la nivel naţional vor funcţiona 209 ghişee de primiri cereri şi eliberări documente de călătorie.

Vreau să precizez că s-au făcut eforturi şi pentru acoperirea deficitului de personal, necesar asigurării funcţionării unui număr cât mai mare de ghişee în program de lucru prelungit. Faţă de perioada similară a anului trecut, numărul angajaţilor din sistemul de paşapoarte a crescut cu aproximativ 60 de persoane.

Reamintim că, începând cu data de 16 iulie, în municipiul Bucureşti, ghişeele din Pipera şi Amzei s-au mutat în Park Lake, oferind condiţii moderne de desfăşurare a activităţilor specifice eliberării paşapoartelor. În această locaţie funcţionează 19 staţii de lucru cu publicul, care le completează pe cele 24 din Plaza Mall, însumând astfel un total de 43 de astfel de staţii de lucru.

Doresc să evidenţiez posibilitatea cetăţenilor de a depune cererea pentru emiterea paşaportului la orice serviciu de paşapoarte din ţară sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din străinătate, indiferent de domiciliul acestora. În ceea ce priveşte ridicarea paşaportului, cetăţenii au posibilitatea de a-l solicita de la locaţia de depunere a cererii sau de la orice serviciu de paşapoarte din ţară sau misiune diplomatică ori oficiu consular al României din străinătate, indiferent dacă cererea a fost depusă în ţară sau străinătate. În acelaşi timp, paşaportul poate fi expediat, la domiciliul sau reşedinţa titularului, din ţară, prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română, cu obligativitatea plăţii unei taxe de 9,52 lei/paşaport.

De la începutul anului şi până în prezent, aproximativ 41.000 de cetăţeni au solicitat expedierea paşaportului prin poştă.

În scopul reducerii timpilor de aşteptare la ghişeu, a fost implementat sistemul de avertizare prin SMS cu privire la iminenta expirare a paşaportului, prin care cetăţenii sunt atenţionaţi, cu privire la acest aspect, cu una până la trei luni înainte. De asemenea, a fost dezvoltată platforma de programare online www.epasapoarte.ro, disponibilă pentru toate serviciile de paşapoarte din ţară, cu precizarea că, prin utilizarea acesteia, timpul de aşteptare pentru depunerea unei cereri de eliberare a paşaportului este zero.

Aş vrea în continuare să vă prezint câteva repere statistice. În perioada 20 – 27 iulie, intervalul de timp ce a trecut de la modificările legislative amintite, la nivel naţional s-au primit 47.314 solicitări de eliberare pentru paşapoarte simple electronice şi 12.055 pentru paşapoarte simple temporare. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate 33.601 solicitări de eliberare pentru paşapoarte simple electronice şi 15.970 pentru paşapoarte simple temporare, ceea ce reprezintă o creştere cu 40,81% a numărului de paşapoarte simple electronice, respectiv o scădere cu 24,51% a numărului de paşapoarte simple temporare.

De asemenea, în intervalul 1 ianuarie – 27 iulie a.c. au fost eliberate 796.173 paşapoarte simple electronice şi 287.122 paşapoarte simple temporare, în timp ce, în perioada similară a anului trecut, au fost eliberate 615.155 paşapoarte simple electronice şi 251.171 paşapoarte simple temporare, înregistrându-se astfel o creştere cu 29,43% a celor electronice şi cu 14,31% a celor temporare.

Pe lângă toate aceste măsuri administrativ-organizatorice şi de ordin legislativ, Ministerul Afacerilor Interne va desfăşura pe parcursul lunii august o campanie de informare cu privire la noutăţile din domeniul eliberării paşapoartelor pentru cetăţenii români care locuiesc sau muncesc în străinătate şi revin în această perioadă în România. Astfel, în cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei se vor distribui flyere cu conţinut informativ, pentru ca românii să poată opta în cunoştinţă de cauză pentru cel mai potrivit tip de paşaport şi modalităţile de plată a taxelor aferente.

Vă asigurăm că vom monitoriza în continuare activitatea de eliberare a paşapoartelor pentru a fi în măsură să identificăm rapid orice dificultate pe care o pot întâmpina cetăţenii în relaţia cu structurile noastre. În consecinţă, conducerea Ministerului Afacerilor Interne va putea dispune soluţii adecvate pentru desfăşurarea acestei activităţi în condiţii optime.”

Facebook Comments