40 de cadre didactice au plecat din Arad pentru a participa la protestul ce are loc miercuri în Bucureşti pentru „a recâştiga statutul de dascăl şi poziţia socială în societate”, „salarii decente” şi pentru ca „educaţia să fie considerată prioritate naţională”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sindicaliştii din educaţia arădeană spun că dacă s-ar aloca banii prevăzuţi în lege pentru educaţie s-ar rezolva toate probele sistemului, iar cadrele didactice nu ar mai fi „umilite prin salarizarea pe care o au şi care se preconizează în următorii ani”.
„Mergem la Bucureşti să protestăm în special pentru respectarea legilor în România, adică alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, care e prevăzut de lege, respectiv prin finanţarea corespunzătoare, adică această alocare, s-ar rezolva toate problemele cu care se confruntă sistemul educaţional”, a declarat, liderul Sindicatului Democratic Învăţământ Arad, profesorul Dănuţ Ienăşescu, care este şi vicepreşedinte la nivel naţional al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Cadrele didactice vor salarii mai bune, dar şi să îşi recâştige statului şi locul în societate. Sindicaliştii mai spun că vor o lege a salarizării care să fie unitară şi care să plaseze cadrele didactice acolo unde le este locul din punct de vedere social şi conform Constituţiei, nu doar declarativ, ci şi faptic să fie socotite prioritate naţională.
„Dorim să fim reconsideraţi şi să recâştigăm statutul de dascăl, care în ultima perioadă a fost denigrat, respectiv poziţia socială în societate. Salarii decente, corespunzător studiilor şi importanţei sociale, creşterea valorii costului standard per elev, care nu a mai fost reactualizat de câţiva ani, decontarea navetei, un cadru legal care să nu fie tot timpul schimbat şi să fie situaţii în care să depindem de administraţiile locale în a primi decontarea navetei, atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi. Creşterea valorilor burselor, dotarea corespunzătoare a şcolilor, depolitizarea sistemului. Sistemul de învăţământ, educaţia, să fie nu doar declarativ, ci şi faptic, considerat prioritate naţională”, a mai declarat liderul Sindicatului Democratic Învăţământ Arad, profesorul Dănuţ Ienăşescu.
Cadrele didactice consideră că „dacă se va investi corespunzător în educaţie, în educare, credem că se vor reduce costurile în re-educare”, iar promisiunile din aceste zile nu sunt creşteri salariale, ci cârpeli cu care nu pot fi de acord.
„Conform acelui slogan „fără educaţie, moare orice naţie”, ne-am dori să nu aşteptăm la rând pentru a se aloca fonduri sufieciente, respectiv creşteri salariale şi pentru colegii din sistemul de învăţământ. (…) În acest moment nu se pot face încadrări pentru personalul nedidactic, salariile sunt mici şi pentru aceştia, pentru colegii – personal didactic auxiliar, orice încadrare se face doar cu încadrarea în buget. Deci totul pentru buget. În acest moment, ceea ce ni s-a promis vis-a-vis de salarizare, nu este o creştere salarială, ci este o cârpeală. Nu putem să fim de acord cu aşa ceva”, a mai declarat liderul Sindicatului Democratic Învăţământ Arad, profesorul Dănuţ Ieneşescu.
Profesorii nu exclud nici varianta blocării anului şcolar.
„Având în vedere că de fapt e vorba de finanţare, de salarii, cred poate fi luat în discuţie (blocarea sfârşitului anului şcolar – n.r). Doar că în acest moment este prea repede a declara eu sau a spune „da, următorul pas efectiv va fi blocarea sfârşitului de an şcolar, boicotarea examenelor”. În funcţie de care va fi atitudinea, de ceea ce se va întâmpla de după ziua de miercuri, zilele următoare, ne vom consulta membrii de sindicat şi funcţie de opţiunea lor vom lua decizia finală. Sperăm ca decidenţii politici, măcar în al 12-lea ceas să vadă că fără educaţie nicio ţară nu are viitor„, a mai declarat Ienăşescu.
La mitingul ce are loc miercuri în Bucureşti sunt aşteptate circa 15.000 de persoane.
La Arad au avut loc în cursul săptămânii trecute două proteste ale profesorilor şi elevilor, faţă de ceea ce sindicaliştii din educaţie denumesc „subfinanţarea continuă a sistemului de ecucaţie”. Protestarii au ieşit în pauza mare în curţilor şcolilor, iar clopotelul a sunat în continuu.
Sursa: mediafax.ro