Procesul de sinteză a vitaminei D începe în aprilie

by Cristian Dobre

Vitamina D este cunoscuta in special pentru rolul ei in metabolismul calciului si in formarea unor oase puternice si sanatoase. In plus, aceasta vitamina produsa de organism sub influenta razelor solare contribuie si la diferentierea si maturarea celulelor sangelui si la functionarea normala a sistemului imunitar.

Datorita localizarii tarii noastre, intre octombrie si aprilie, gradul de insorire este insuficient pentru sinteza cutanata a vitaminei D si, de aceea,in acesta perioada singurele surse sunt cele alimentare.

Din aprilie insa si pana in septembrie, sinteza de vitamina D poate fi facuta si prin expunerea la soare. De aceea, atat pentru adulti, dar mai ales pentru copii este foarte indicata practicarea jocurilor si a sporturilor in aer liber. Aceste activitati au avantajul ca favorizeaza sinteza de vitamina D si contribuie astfel de la fixarea calciului in oase. Deficitul de vitamin D la copii se manifesta prin deficit de crestere si de mineralizare a oaselor, cu deformarea acestora – rahitism. Totodata, lipsa vitaminei D este considerata factor de risc pentru infectii si alergii. La persoanele adulte, carenta a fost asociata cu incidenta crescuta a unor forme de cancer, boli cauzate de un deficit immunologic, diabet de tip II, hipertensiune arteriala sau insuficienta cardiaca.

Principalele surse alimentare de de vitamina D sunt ficatul, pestele gras – codul, somonul – sau uleiul de peste si galbenusul de ou. Fortifierea in vitamina D a alimentelor bogate in calciu  – lactatele – sau a celor care se consuma cu lactate  – de exemplu, cerealele de mic dejun – este un alt mijloc de a creste absorbtia calciului si de prevenire a rahitismului.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments