Probleme create organismului de sucurile acidulate

by Cristian Dobre

Indiferent care este sucul tau acidulat preferat, atata timp cat nu bei doar apa, din cauza unor cantitati semnificative de zahar, te expui la mai multe probleme de sanatate. Corpul tau reactioneaza imediat, indiferent daca este vorba de Pepsi, Coca Cola, Fanta, Sprite, 7up, Mirinda si multe alte lichide dominate de zahar.

Sucurile acidulate pe care le consumam cu o dezinvoltura deosebita cand ne este sete sau in combinatie cu diverse bauturi alcoolice reprezinta cel mai mare pericol asupra sanatatii. Ele sunt clasificate ca o cauza majora pentru o varietate de afectiuni cronice sau cu consecinte pe termen lung. Indiferent daca este vorba de obezitate, diabet de gradul 2 sau distrugere a danturii, toate sunt pe lista.

Particularitatile de mai sunt insa consecinte pe termen lung, dupa un consum sustinut de Coca Cola, Pepsi sau orice altceva te incanta. Un cercetator si-a propus insa sa realizeze o lista cu efecte pe termen scurt ale consumului de bauturi zaharoase, acidulate.

Este important de retinut ca efortul sau s-a concentrat punctual pe efectele unei doze de 330 de mililitri de Coca-Cola, dar cantitatea de zahar vicioasa din astfel de sucuri este foarte similara. Aceea este particularitatea care iti da dependenta si motivul pentru care ”ti-e pofta de cola”. Ca referinta, intr-o doza de Coca Cola gasesti 7,25 lingurite de zahar. Intr-un Pepsi, ajunge pana la 7,85 lingurite. Intr-o doza de Red Bull sunt 5,35 lingurite, intr-un Sprite gasesti 7,61, in timp ce o doza de bere de ghimbir Old Jamaica sare pana la 10,18 lingurite.

E bine de stiut ca aceste cantitati pot varia de la o tara la alta, iar unii producatori au inceput sa inlocuiasca zaharul cu stevie in versiuni ale bauturilor mentionate. Multe dintre variantele lite sau zero sunt insa un pic mai scumpe, iar pentru ca se simte o diferenta de gust, majoritatea oamenilor opteaza pentru versiunile standard ale produselor. In orice caz, in contextul in care Organizatia Mondiala a Sanatatii te sfasuieste sa nu consumi mai mult de 6 lingurite de zahar in fiecare zi, valorile de mai sus sunt ingrijoratoare. Nu ajuta nici faptul ca nu te poti abtine sa nu bei in fiecare zi un astfel de suc sau faptul ca abuzezi cand este foarte cald afara, cand mergi mult cu masina sau participi la vreo petrecere, gratar sau alt eveniment.

Conform datelor adunate de Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA, aproximativ jumatate din intreaga populatie a Statelor Unite bea sucuri cu zahar in fiecare zi, mai ales adolescentii si adultii tineri. Cercetatorii de la ?coala de Sanatate Publica de la Harvard sunt de parere ca, in momentul in care bei zilnic una sau doua doze de sucuri acidulate de la branduri cunoscute, ai 26% mai multe sanse sa dezvolti diabet de gradul doi.

Cea mai ingrijoratoare stastistica legata de consumul de bauturi cu zahar a fost publicata intr-un studiu al profesorului Gitanjali Singh de la ?coala Friedman pentru ?tiinta Nutritionala si Politica din cadrul Universitatii Tufts din Boston, SUA. Rezultatele detaliate au fost publicate de Medical News Today. Dupa ce a agregat 62 sondaje din perioada 1980 – 2010, din 51 de tari, efectuate pe 611.971 de persoane referitoare la impactul sucurilor cu zahar asupra sanatatii, concluziile au fost clare.

Conform estimarilor echipei conduse de Singh, in 2010, la nivel global, au murit 184.450 de persoane din cauza consumului de sucuri precum Coca Cola, Pespi, Fanta, Mirinda, 7Up, Sprite, Red Bull, alte energizante si nu numai. Consumul acelor bauturi a dus la 133.000 de decese din diabet, 45.000 din cauza unor afectiuni cardiovasculare si 6.450 de decese din cancer. Mai ingrijorator este faptul ca efectele negative sunt mai evident la copii, comparativ cu adulti.

Explicatiile de mai jos pleaca de la un studiu al cercetatoarei Wade Meredith si detaliaza reactia corpului tau la consumului unei doze de 330 mililitri de Coca-Cola in urmatoarea ora de dupa consum. Daca este prima oara cand auzit de riscurile consumului de zahar, intentionat sau nu, aceste informatii s-ar putea sa ti se para SF. Din pacate, ar trebui sa functioneze ca un avertisment. Cu un pic de noroc, te vor ajuta sa te lasi.

Din prisma modului in care iti influenteaza activitatea cerebrala din creier si centrii de placere, efectul este ”comparabil cu cel al heroinei”, a afirmat cercetatorul britanic Niraj Naik dupa ce a analizat datele lui Wade Meredith. Acest efect este provocat aproape exclusiv de cantitatea de zahar din suc. Ca referinta, o Coca Cola este atat de dulce incat, in mod natural, organismul tau ar trebui sa o respinga si sa te faca sa vomiti, imediat dupa ce ti-a intrat in organism. Corpul tau este pacalit din cauza acidului fosforic care amelioreaza senzatia de dulce, dar nu si efectele cantitatii de zahar.

In primele zece minute dupa ce ai baut o doza de Coca Cola, aproape 10 lingurite de zahar iti intra in organism dintr-un foc. In 20 de minute, nivelul de insulina din sange explodeaza, iar ficatul face ore suplimentare pentru a converti excesul de zahar in grasime cat poate de repede. Cand fructoza este transformata de ficat, procesul poate duce la o rezistenta la insulina. Aceasta este o problema specifica obezitatii si poate duce la diabet de gradul doi sau la probleme de inima.

In aproximativ 40 de minute dupa ce ti-ai consumat doza, cafeina din Coca Cola incepe sa-si faca simtite efectele. Absorbtia in organism a acestui alcaloid se incheie, iar pupilele ti se dilata. Tensiunea arteriala creste, iar in acele momente, ficatul elibereaza toata grasimea acumalata in organism. Receptorii de adenozina din creier impiedica reactia naturala a corpului tau de a deveni ametit. Coca-Cola Romania

Dupa alte cinci minute, dopamina sau hormonul fericirii este eliberata in creier. Cafeina este un psihostimulant si un anxiolitic potent, din acest puncte de vedere, se comporta ca heroina. In aceste momente ar trebui sa te simti grozav, curajos, energic, fara emotii.

In 60 de minute, acidul fosforic din bautura acidulata ajunge in intestinul tau subtire si incepe sa colecteze magneziu, calciu si zinc. Acest proces iti grabeste metabolismul, iar in combinatie cu indulcitorii artificiali, va duce la o eliminare masiva de calciu prin urina. Cafeina ar trebui sa te faca sa urinezi mai des in urmatoarea perioada, iar in acest proces, vei pierde magneziu, zinc si calciu care ar fi trebuit, in alte conditii, sa-ti ajunga in oase.

Efectele se vor resimti pentru cel putin doua ore de la consumul de Coca Cola, dar cand cafeina pleaca din organism, te vei simti ahtiat de energie si mai irascibil. Daca ai consumat-o ca un energizant, te vei simti mai rau decat inainte sa o fi baut.

Glucoza este foarte importanta pentru sanatatea si energizarea organismului. Se arde foarte usor, este meabolizata prin intermediul celor mai multe celule din corp si nu are ramasite toxice. In plus, iti informeaza creierul ca te-ai saturat si ar trebui sa te opresti din consum.

Fructoza, pe de alta parte, este prezenta in sucroza sau zaharoza si este meabolizata exclusiv prin intermediul ficatului. Se comporta precum alcoolul, dar fara se imbete. Ficatul o transforma in grasimi rele care iti ajung in corp. Partea cea mai trista nu este insa aceasta, ci faptul ca nu-ti informeaza creierul sa te opresti. Pentru ca nu te informeaza ca ”esti plin”, poti sa bei o sticla de doi litri de Coca Cola in cateva zeci de minute sau o ora cu consecinte grave si fara ”sa te saturi”.

Fructoza nu se gaseste insa doar in sucuri acidulate, ci si intr-o sumedenie de mancaruri procesate. Este prezenta chiar si in preparatele marcate ”light” sau ”consum de grasime scazut”. Fara fructoza ar avea un gust neplacut si nu te-ar face sa-ti doresti mai mult. Aceeasi frcutoza o gasesti si in fructe, dar natura a combinat-o acolo cu fibre, pentru ca absorbtia de catre organism sa fie redusa, iar riscul la care te expui, infim.

Daca te-ai decis ca vrei sa renunti la sucuri acidulate sau sa le raresti, apuca-te sa bei suc de lamaie sau limonada facuta in casa. Apa plata este de asemenea o solutie sau apa minerala. Eventual, bucura-te de un ceai verde si incearca sa indulcesi orice cu stevie sau alti indulcitori naturali. Ideea este sa cumperi cat mai putine racoritoare, indiferent cum sunt promovate sau cat zahar pretind ca au.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments