PRO România a depus astăzi la Senat, în calitate de primă camera sesizată, propunerea legislativă Privind organizarea și desfășurarea votului electronic.
Pentru prima dată în istorie, utilizând tehnologii revoluționare, există un sistem de vot în care nu contează cine numără voturile. Urna digitală în care intră voturile este publică și orice cetățean poate să numere voturile și să confirme independent rezultatul alegerilor. Fiecare buletin electronic de vot este anonim, astfel încât nimeni nu poate spune cui aparține un anumit vot.
“Pentru prima dată în istoria democrației la nivel global, votul poate fi atât trasabil, cât și anonim. Este trasabil deoarece fiecare alegător poate să își vadă propriul vot în urna digitală și să aibă garanția faptului că votul său este exprimat și numărat corect. Este anonim deoarece nimeni, nicio instituție și niciun alegător nu poate spune cui aparțin voturile din urna digitală (altele decât propriul vot)”, a declarat Augustin JIANU, inițiatorul acestui proiect însușit de către parlamentarii PRO România.
Orice încercare de fraudare ar fi rapid sesizată și votul online poate fi suspendat până la remedierea vulnerabilități, iar cetățenii își pot exprima votul în varianta tradițională pe hârtie, dacă eliminarea vulnerabilități nu se întâmplă în timp util.
Spre deosebire de alte variante de vot online, varianta propusă de PRO România se bazează pe o tehnologie descentralizată, astfel încât, nici măcar instituția care gestionează sistemul să nu poată modifica rezultatele.
Siguranța acestui sistem de vot este garantată de matematică și criptografie, nu de instituții prăfuite și generali cu 4 stele.
Este acel sistem de vot care nu ne cere să credem pe nimeni pe cuvânt, pentru că putem verifica noi înșine corectitudinea votului.
Ineficiența organizării fizice a procesului electoral conduce la scăderea participării la vot și la subminarea încrederii în procesul electoral. Democrația noastră depinde de rezolvarea acestor vulnerabilități. Cu cât alegătorii eligibili participă mai mult la alegeri și cu cât procesul este mai transparent și mai durabil, cu atât rezultatul este mai legitim.
Sperăm ca proiectul să intre în dezbatere cât mai curând și să fie votat favorabil în Senat pentru a putea primi în cel mai scurt timp și vot în Camera Deputaților, camera decizională.