Ateroscleroza este o boala reprezentata de acumularea de plachete de grasime la nivelul arterelor, ceea ce duce la ingustarea sau blocarea acestora. Pe masura ce placile de aterom se acumuleaza si se intaresc, pot ingusta arterele si restrictiona fluxul sangvin catre inima sau alte parti ale corpului.
Ca rezultat, pot aparea infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, chiar decesul. De asemenea, aterocleroza poate duce la aparitia unor boli grave, precum boala arteriala coronariana, boala arteriala carotidiana si boala arteriala periferica.
De cele mai multe ori, ateroscleroza nu produce aparitia unor semne si simptome pana in momentul in care fluxul sangvin este blocat, fiind o urgenta medicala. In cazul in care fluxul sangvin de la nivelul inimii este afectat, unele persoane pot avea angina (durere in piept ce apare atunci cand inima nu primeste destul sange), dispnee (senzatia de lipsa de aer) si/sau bataile neregulate ale inimii.
Ateroscleroza apare atunci cand grasimile, colesterolul si alte substante se acumuleaza la nivelul peretilor arterelor. Exista mai multi factori care pot duce la aparitia acesteia, precum:
Hipertensiunea arteriala
Hipercolesterolemia
Dieta bogata in grasimi
Obezitatea
Istoricul familial de boli de inima
Diabetul
Fumatul
Consumul excesiv de alcool
Varsta inaintata
Sursa: sanatate.bzi.ro