Despre originile jocului de Blackjack se poartă discuții aprinse chiar și în ziua de azi. Atât amatorii, cât și specialiștii în jocuri de noroc nu se pot pune de acord cu țara și nici cu circumstanțele în care a apărut acest joc nemaipomenit. Majoritatea entuziaștilor însă, susțin că jocul de Blackjack este originar din Franța și cu el se distrau o mulțime de persoane din înalta societate, mai ales în jurul anilor 1700.
La vremea aceea exista un joc numit Chemin de Fer sau French Ferme din care a evoluat așa presupusul strămoș al Blackjack-ului, Vingt-et-Un, un joc de cărți care se juca chiar și la curtea regală, în timpul domniei regelui Louis al XV-lea.
Mai puțin populară, dar de asemenea destul de cunoscută este și teoria conform căreia Blackjack-ul ar fi o invenție a poporului roman. Despre un joc foarte asemănător cu Blackjack-ul, care se juca cu blocuri de lemn pe care erau inscripționate diferite numere, se crede că s-ar fi practicat acum mai bine de 2000 de ani în Imperiul Roman. Dar viabilitatea surselor care susțin acest lucru mai trebuie verificată.
Care sunt principalele reguli ale jocului de Blackjack?
Principala regulă a jocului de Blackjack este ca jucătorul să facă o mână a cărei valoare să fie de exact 21 de puncte, sau cel puțin mai mare decât a dealerului. Pe de altă parte, dacă suma punctelor obținute depășește totalul de 21 de puncte, pierderea este incontestabilă.
La jocul de Blackjack fiecare carte utilizată are valoarea înscrisă pe ea, cu excepția cărților “colorate” și anume: valeții, damele și popii, care au câte 10 puncte fiecare și a așilor care pot fi în funcție de ceea ce îl avantajează pe jucător ori 1 ori 11.
Există și situații în care un jucător de Blackjack poate câștiga la acest joc cu o valoare foarte mică, dar condiția pentru această variantă de câștig este ca mâna dealerului să valoreze mai mult de 21 de puncte.
Pentru început, la jocul de Blackjack se primesc câte două cărți, iar jucătorul are posibilitatea ca pe lângă cărțile pe care le-a primit pentru el, să poată vedea și prima carte atribuită dealerului. Mai departe, pe baza informațiilor pe care le deține, el are de ales din mai multe opțiuni:
- să ceară o carte în plus – acțiune care se numește HIT;
- să se oprească – acțiune care se numește STAND;
- dacă are o pereche, să împartă – acțiune care se numește SPLIT;
- să dubleze miza – acțiune care se numește DOUBLE;
- dacă știe că dealerul are un as, să plătească asigurarea – acțiune care se numește INSURANCE.
Indiferent de opțiunea aleasă de jucător, în cele mai multe variante ale jocului de Blackjack dealerul este obligat să ceară o carte dacă suma cărților sale nu a depășit valoarea de 17 puncte. Dar înainte să te bazezi pe această regulă, asigură-te că ea se aplică și jocului pe care îl joci tu.
Cu excepția tuturor acțiunilor descrise mai sus și care au toate denumiri provenite din limba engleză, mai există o serie de termeni pe care trebuie să-i cunoști înainte de a te apuca de jucat Blackjack. Astfel, avem în primul rând BLACKJACK care se referă la o mână care din start are valoarea de 21 de puncte; BUST care desemnează o mână pierzătoare, cu un total mai mare de 21 de puncte; HARD HAND – o mână fără niciun as; SOFT HAND – o mână care are un as; PUSH – egalitate între jucător și dealer și SURRENDER – o opțiune valabilă doar pentru unele variante de joc în care jucătorul are posibilitatea de a se preda în fața dealerului și să salveze jumătate din miză.
Cât de popular este jocul de Blackjack în rândul amatorilor de jocuri de noroc?
Mulți entuziaști ai jocurilor de noroc susțin că Blackjack-ul este fără îndoială cel mai popular joc de noroc atât în cazul cazinourilor online, cât și în cele fizice. Această afirmație trebuie însă cercetată mai bine pentru a-i demonstra viabilitatea. Un lucru însă este cert. Blackjack-ul este un joc foarte popular, din varii motive, printre care cele mai importante sunt următoarele:
#1 Deciziile îți aparțin
La fel ca și la poker, într-o oarecare măsură, la Blackjack norocul este în mâinile tale. Spre diferență de sloturi, sau jocul de ruletă, când joci Blackjack ai multă libertate de decizie și poți să faci cam orice îți dorești cu cărțile tale și de asemenea, cu pariul.
#2 Poți juca “perfect”
Nu e de mirare că s-au scris o mulțime de manuale despre strategiile pe care le poți adopta atunci când joci Blackjack. Cu atât de multe opțiuni și un pachet întreg de cărți de joc din care îți poate pica pur și simplu orice, era și normal ca pasionații cazinourilor să-și îndrepte atenția asupra acestui joc de noroc și să încerce să descopere modurile în care poți juca Blackjack cât mai aproape de perfecțiune.
#3 Casa are un avantaj mic
La Blackjack avantajul casei este mult mai mic decât în cazul altor jocuri de noroc. Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, prin natura jocului dealerul este obligat să întreprindă unele acțiune pe care probabil nu le-ar face dacă ar avea libertate deplină de alegere. Iar acesta, reprezintă un avantaj în plus pentru jucător.
Cât de distractiv este să joci Blackjack online? Prin ce diferă de o experiență reală?
Poți să joci Blackjack atât în cazinourile fizice, cât și în cele online. În ceea ce privește modul de joc, experiența dintre cele două medii nu diferă în niciun fel. Dar pentru faptul că este accesibil oriunde și oricând, jocul de Blackjack virtual are și oarecare avantaje față de cel fizic.
În primul rând, Blackjackul este un joc de masă, pe care nu îl poți juca într-un cazino fizic decât dacă găsești un dealer liber. De asemenea, așa cum am amintit și în rândurile de mai sus, există mai multe variante de Blackjack, dar în cazinourile fizice te poți distra în general doar cu una.
Astfel, dacă vrei să te delectezi cu Multihand Blackjack, American Blackjack, Blackjack original sau alte tipuri de Blackjack, este mai bine să te îndrepți către cazinourile online. 888casino este unul din acele cazinouri virtuale care oferă o gamă largă de variante de Blackjack pe care le poți încerca după bunul plac. În plus, dacă sunteți începător, pe blogul acestui site ați putea găsi câteva sfaturi pentru a câștiga, de exemplu când trebuie să dați Split la Blackjack.
În loc de concluzie
Chiar dacă nu știm exact cine l-a inventat și cu ce ocazie, despre Blackjack putem spune sigur că este unul din cele mai populare jocuri de noroc din întreaga lume. Numărul imens de variante la dispoziția jucătorului, cât și regulile relativ simple ale acestui joc, au atras atenția entuziaștilor asupra sa, făcându-l să devină o un joc de senzație la nivel mondial.