PRIMUL MEDICAMENT CARE ARE DREPT EFECT CRESTEREA ABILITATILOR COGNITIVE

by Paula Craciun

O echipă de cercetători de la Universităţile Harvard şi Oxford au creat un medicament cu ajutorul căruia oamenii îşi pot îmbunătăţi abilităţile cognitive – luarea deciziilor, flexibilitate, memorie şi creativitate.

Iniţial, pilula a fost concepută pentru persoanele cu narcolepsie, dar în timp s-a constatat că medicamentul Modafinil îmbunătăţeşte şi capacitatea intelectuală. Câţiva studenţi l-au încercat deja, în ajun de examene.

Cercetătorii au analizat efectele Modafinil în perioada 1990-2014. Până în prezent, au fost elaborate 24 de studii privind administrarea acestui medicament.

Efectul îmbunătăţirii abilităţilor cognitive ale participanţilor la studiu a fost de necontestat.

Cele mai mari îmbunătăţiri s-au înregistrat în cazul în care se impunea luarea unei decizii responsabile sau planificarea unor sarcini.

Persoanele care au luat Modafinil au demonstrat o gândire mult mai flexibilă şi creativă. 70% dintre participanţi nu au înregistrat niciun efect secundar după ce au luat acest medicament, în timp ce alţi voluntari au acuzat insomnie, dureri de cap şi dureri abdominale.

Autorii studiului au remarcat faptul că oamenii cărora li s-a administrat un placebo au avut aceleaşi plângeri.

Încă nu se ştie sigur dacă efectul Modafinilului este de lungă durată şi cât de mult poate fi luată pilula pentru a deveni mai inteligenţi. La rândul lor, comisiile de etică se întreabă dacă este normal să fie acceptat un medicament pentru îmbunătăţirea abilităţilor cognitive ale oamenilor care nu au defecte cognitive sau boli.

Pentru unele persoane, aceasta este o înşelătorie pentru a trece mai uşor examenele. Cu toate acestea, medicamentul este destul de popular în Marea Britanie. Unii dintre studenţii de la Universitatea Oxford au beneficiat de efectele sale.

Oamenii de ştiinţă ne reamintesc că, deşi a fost creată pastila pentru îmbunătăţirea abilităţilor cognitive, acest lucru poate fi făcut în mod tradiţional – prin citirea de cărţi, prin gândire, învăţare şi comunicare.

Sursa: descopera.ro

Foto: descopera.ro

 

Facebook Comments