Candidatul PSD la Primăria Aradului, Ilie Cheșa, propune un plan integrat de dezvoltare urbană, care vizează îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice, adresându-se nevoilor imediate ale cetățenilor. Planul cuprinde îmbunătățiri semnificative ale facilităților de parcare, accesibilitate și mobilitate urbană, revitalizarea spațiilor de recreere și sport, modernizarea unităților spitalicești, gestionarea eficientă a deșeurilor și transformarea stadionului UTA într-o arenă modernă și funcțională.
Iată detaliile fiecărui proiect propus:
Parcări Fast Park în toate cartierele orașului
Planul propune dezvoltarea unui sistem de parcări „Fast Park” în toate cartierele Aradului, pentru a asigura locuri de parcare în special arădenilor care locuiesc la bloc, în acest moment acestea fiind insuficiente. Acest sistem va include parcări inteligente, cu sistem de ghidare, îmbunătățind calitatea serviciilor și reducând timpul petrecut în căutarea unui loc de parcare.
Parcare supraetajată pe strada Aviator Georgescu
Sunt binecunoscute problemele generate de lipsa locurilor de parcare în zonele centrale, astfel că propunem construcția unei parcări supraetajate pe strada Aviator Georgescu, cu acces direct la Bulevardul Revoluției, printr-o alee pietonală nouă. Acest proiect va facilita accesul în centrul orașului, sprijinind totodată activitățile comerciale și turistice.
Parcare supraetajată în zona Catedralei Vechi
Construirea unei parcări supraetajate în zona Catedralei Vechi va rezolva parțial problema insuficienței locurilor de parcare. Dacă tot am investit pentru a crea o zonă pietonală în Arad, trebuie să asigurăm și accesul arădenilor, dar și al turiștilor către această zonă, mai ales că nu există transport public în imediata apropiere a fostei piețe.
Parcare supraetajată vis-a-vis de Colegiul Economic
O altă parcare supraetajată este planificată între Hotel Continental și clădirea SC Proiect, oferind soluții de parcare pentru cei care lucrează la instituțiile din zona centrală și vizitatori, facilitând totodată accesul la instituțiile de învățământ din zonă, atât la colegiile din vecinătate, cât și la Universitatea Aurel Vlaicu.
Deschiderea terenurilor de sport și locurilor de joacă
Aradul e într-o criză acută de locuri de joacă și terenuri de sport. De aceea, vom deschide publicului terenurile de sport și locurile de joacă din incinta școlilor și grădinițelor, asigurând spații sigure și accesibile pentru activități fizice și recreative pentru copii, tineri și cei care doresc să facă sport. După orele de școală sau grădiniță, aceste spații vor fi deschise publicului, astfel încât vom putea rezolva problema terenurilor de sport și spațiilor de joacă în toate cartierele. Vom implementa măsuri stricte de securitate și întreținere, pentru a preveni deteriorarea și vandalismul.
EDA – Energie din Deșeuri
Într-o perioadă în care Uniunea Europeană și, implicit, România, caută soluții pentru a reduce dependența de gazele rusești și, în principal, pentru a reduce facturile cetățenilor la încălzire, electricitate, apă caldă, noi venim cu un proiect prin care vom reuși să producem în municipiul nostru cea mai ieftină gigacalorie din țară.
Concret, proiectul vizează un nou CET în Arad, o centrală pentru gestionarea deșeurilor solide și producerea de electricitate care va fi construită lângă instalațiile CET Arad, fără a genera riscuri de mediu sau de sănătate locuitorilor.
Cele aproximativ 220 tone de deșeuri solide colectate zilnic în Municipiul Arad pot fi transformate în 26,5 MW/zi energie termică (abur) și 8,4 MW/zi energie electrică. Practic, vorbim de o energie produsă la cele mai mici costuri, un proiect unic în țară!
Reconstruirea autobuzului supraetajat Marta
Proiectul propune reconstruirea autobuzului supraetajat Westinghouse-MARTA, care a fost fabricat la Arad, la începutul secolului XX. Autobuzul va fi omologat și pus în circulație pe străzile Aradului, pe un circuit ghidat prin care să poată fi promovate istoria și cultura locale.
Proiectul propus a stârnit interesul tuturor producătorilor de automotive din Arad, precum și Universității ”Aurel Vlaicu”, prin Facultatea de Inginerie și, nu în ultimul rând, al firmei Westinghouse din SUA. Astfel, se va realiza un parteneriat public-privat între HUB cultural mARTA, Universitatea ”Aurel Vlaicu” și producători de automotive din Arad și firma Westinghouse. Procesul nu va fi scurt și nici ușor, fiind nevoie de cercetare, inovare, concepție, producție, omologare, promovare, adică toate etapele pentru realizarea unui proiect de la zero, chiar dacă ne bazăm pe tradiția industriei arădene.
Anveloparea stadionului Francisc Neuman, care va fi adus la standarde UEFA
Proiectul de anvelopare și extindere a stadionului UTA la o capacitate de 15.000 de locuri va transforma această arenă într-una modernă, capabilă să găzduiască evenimente internaționale și să îndeplinească normele UEFA. Prin anvelopare, așa cum era în proiectul inițial, avem în vedere și măsuri pentru protecția spectatorilor împotriva intemperiilor.
Reabilitarea liniilor de tramvai din cartiere
Proiectul vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai din cartierele Micălaca, Grădiște, zona stației CFR Aradul Nou sau zona Făt-Frumos, pentru a îmbunătăți eficiența și siguranța transportului public. Această inițiativă va reduce întârzierile, va crește confortul călătorilor (vor fi modernizate și stațiile) și va contribui la un transport mai fluid în zonele intens circulate ale orașului.
Pe lângă reabilitarea infrastructurii existente, planul include și achiziția de tramvaie noi și moderne. Aceasta măsură va asigura înlocuirea completă a tramvaielor vechi, unele dintre acestea având o vechime de peste 40 de ani, cu modele noi care oferă standarde înalte de confort și tehnologie. Scopul este ca, în următorii patru ani, toate tramvaiele vechi din Arad să fie înlocuite, modernizând astfel în întregime flota de transport public și aliniind orașul la standardele de mobilitate urbană contemporane.
Realizarea unei centuri a cartierului Gai
Această investiție este extrem de necesară, fiind solicitată în repetate rânduri atât de cetățeni, cât și de transportatori.
Este nevoie de realizarea unei centuri care să lege autostrada de drumul expres Arad-Oradea, astfel fiind eliminat traficul greu din cartierul Gai, trafic care generază poluare, disconfort și accidente.
Piață volantă în fosta Piața Catedralei
Mergem înainte cu realizarea unei piețe volante în Piața Catedralei, un proiect de suflet pe care l-am promis acum doi ani. Arădenii au semnat în număr impresionant pentru a păstra această piață, cea mai veche din municipiu, și vrem să ne ținem de cuvânt.
Va fi un spațiu modern și flexibil, un design inovator în formă de „U”, care permite adaptarea la diverse evenimente, menținând în același timp o legătură vizuală și fizică cu Catedrala și zona centrală a pieței.
Vom avea spații dedicate activităților comerciale (bistro-uri, magazine) și zone sociale (terase, spații de adunare), toate orientate către centrul pieței. Va exista și o zonă specială pentru comercianții agroalimentari locali, promovând produsele locale și sănătoase.
Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Arad. Realizat de Camarad Print Media SRL.
Cod de identificare mandatar financiar coordonator: 21240002.