Aradul a devenit în ultimii zece ani oraşul proiectelor grandioase, niciodată puse în practică, dar care împiedică mai marii urbei să vadă lucrurile esenţiale ce ar trebui realizate în municipiul nostru. De când a ajuns pe tron, Maiestatea Sa Gheorghe Falcă face tot felul de strategii despre cum să schimbe Aradul şi să-l aducă mai aproape de ceea ce ar vrea el să reprezinte, nu de ceea ce este cu adevărat.
În fuga aceasta disperată după nevoia de a-şi pune amprenta pe Arad şi a fi pomenit peste sute de ani (nu se va întâmpla asta, fiindcă nu există motive), Gheorghe Falcă ignoră, ba chiar calcă în picioare adevăratele valori ale oraşului, istoria acestor locuri. Iar una dintre valorile Aradului este Teatrul Vechi sau Casa Hirschl, cum mai este cunoscut, după numele proprietarului Iacob Hirschl. Această clădire, primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul României, a fost construită în urmă cu 198 de ani. De-a lungul anilor, au avut loc aici nenumărate spectacole, cu trupe celebre, iar la unul dintre ele a participat chiar Mihai Eminescu, ca sufleur. La Teatrul Vechi a concertat şi Johan Strauss fiul, în 1847, într-o perioadă în care Aradul putea fi Capitală Culturală cu adevărat, nu doar în imaginaţia unora. Aşadar, o clădire încărcată de istorie, care astăzi este într-o stare deplorabilă, nemaifiind funcţională. Ba chiar este un pericol public pentru cei care se încumetă să treacă prin apropiere.
Falcă visează la titlul de Capitală Culturală Europeană, dar un oraş care îşi batjocoreşte istoria şi edificiile de cultură nu poate niciodată să primească un asemenea titlu. Administraţia arădeană aruncă an de an zeci de milioane de lei pentru firmele de casă, pentru tot felul de băncuţe şi stâlpişori, pentru arteziene şi piramide, pentru studii de fezabilitate care niciodată nu sunt puse în practică. Se dau milioane de lei pentru mansardarea Primăriei, dar nu avem bani să reabilităm Teatrul Vechi, un monument al Aradului, care în alte zone ar fi fost cinstit cum se cuvine şi care era preţuit şi la Arad, în vremea în care oraşul avea conducători care să cunoască valoarea acestei clădire şi pentru care cultura să însemne mult mai mult decât concerte cu Guţă şi Salam în faţa primăriei.
În 2005, Consiliul Local Municipal Arad a aprobat Hotărârea nr. 99, privind participarea municipiului Arad şi a Casei de Cultură a Municipiului Arad la constituirea Asociaţiei Culturale Centrul Multicultural – Teatrul Vechi Arad. La vremea aceea, Gheorghe Falcă era la început de mandat, era încă un simplu ingineraş de drumuri, care nu avea viziuni măreţe. Nu devenise un faraon al zilelor noastre. Scopul acelei asociaţii era „atragerea de resurse financiare în vederea renovării şi restaurării clădirii Teatrului Vechi din Arad, respectiv crearea pe plan local, zonal, regional, naţional şi internaţional a unui mediu multicultural şi multilingvistic, prin cuprinderea şi promovarea tuturor genurilor de artă şi de activităţi ştiinţifice“.
Extrem de interesant e şi ceea ce scria Gheorghe Falcă în expunerea de motive, pentru a vedea cum și-a schimbat viziunea, în cei zece ani, cât au trecut de la înfiinţarea asociaţiei. „Cu convingerea că Aradul contemporan trebuie să se ridice la înălţimea motivaţiei arădenilor care au construit monumentalul edificiu acum aproape 200 de ani, consider că municipalitatea trebuie să sprijine şi să se alăture iniţiativei particulare preocupate să redea strălucirea de altădată a Teatrului Vechi şi să contribuie la dezvoltarea vieţii culturale“, arăta Falcă, în expunerea de motive.
Ce frumoase cuvinte scria, atunci, Gheorghe Falcă, proaspăt primar al Aradului, devenit între timp un stăpân al Aradului. Când şi unde i-o fi dispărut primarului convingerea că Aradul trebuie „să se ridice la înălţimea motivaţiei arădenilor care au construit monumentalul edificiu“? Greu de spus. Cert e că de zece ani, municipalitatea n-a mai sprijinit iniţiativele arădenilor, aşa cum promitea Falcă în 2005, şi nici n-a redat strălucirea de altă dată a Teatrului Vechi. Ba din contră, şi-a bătut joc de un monument istoric al Aradului. În 2017, Teatrul Vechi împlinește 200 de ani. O administrație responsabilă ar trebui să-și canalizeze toată energia și resursele pentru ca acestui monument al Aradului să i se redea strălucirea de altădată, cum bine spunea Falcă în 2005, nu să viseze la capitale culturale. Dar, avem noi, oare, o administrație responsabilă în fruntea Aradului ?
cosmin.mihuta@livearad.ro