Serviciile SMURD de la Nădlac și Vinga sunt în pericol de desființare din cauza faptului că primăriile nu mai au resurse pentru a susține serviciul de intervenție.
SMURD Nădlac acoperă zona Pecica, Semlac, Șeitin, Peregu Mare și autostrada (48% din intervenții nu sunt în Nădlac), iar SMURD Vinga acoperă zona Şagu, Secusigiu, Felnac, Zădăreni, iar în eventualitatea în care nu există Ambulanţă disponibilă intervine inclusiv în Fântânele, Frumuşeni şi Zăbrani.
În 2018, SMURD Nădlac a avut 329 intervenţii, iar de când şi-a început activitatea – din anul 2010 până în prezent – 6.395 de intervenţii, adică, în medie, 900 de intervenţii pe an.
SMURD Vinga a avut în 2018, 400 de intervenţii, iar din 2010 până în prezent, 5552 de intervenţii, ceea ce înseamnă, în medie, 800 de intervenţii pe an.
„Am făcut toate demersurile legale pe care putem să le facem. Din păcate, nu am găsit o soluţie, nici din partea noastră, care era cea financiară, nici din partea organelor cărora ne-am adresat. La începutul anului, s-a întrezărit o posibilitate ca personalul încadrat la SMURD Nădlac să treacă în structura MAI. Toţi cei care activează în SMURD Nădlac au semnat dorinţa de a se transfera la MAI, însă până în prezent nu există niciun răspuns în acest sens”, a declarat viceprimarul oraşului Nădlac, Somrak Dusan.
În aceeaşi situaţie se află şi serviciul SMURD din Vinga. „Nu mai putem continua să plătim din cauza lipsei de fonduri. În maxim două luni de zile nu vom mai avea bani să susţinem SMURD Vinga şi probabil vom da o hotărâre de consiliu local privind renunţarea la acest serviciu. Am facut cel puţin două adrese către Ministerul Sănătăţii, am avut o întâlnire anul trecut la Prefectură şi o întâlnire cu reprezentanţii ISU în care ni s-a promis că se va rezolva problema. S-au făcut acordurile de către angajaţii primăriei că sunt de acord să fie preluaţi de ISU, dar a rămas la acest stadiu. Am primit ultimul răspuns că va trebui un proiect de lege, o iniţiativă parlamentară, dar asta e cale lungă până se va rezolva problema”, a declarat primarul oraşului Vinga, Ioan Negrei.
Reprezentantul ISU Arad a precizat că au fost făcute demersuri la MAI pentru suplimentarea Statului de funcţii cu 24 de poziţii, dar nu a primit niciun răspuns până în prezent.
„Este o situaţie în care parlamentarii şi Guvernul trebuie să intervină şi să demonstreze că le pasă de arădeni. Şi nu doar de viaţa arădenilor. Staţia de la Nădlac nu deserveşte doar oraşul Nădlac şi comunităţile din jurul acestuia, ci mai ales sectorul de autostradă A1 din apropiere, în prezent principala cale de acces rutieră a României înspre şi dinspre Europa. Faptul că serviciul SMURD este în zonă, pregătit să intervină în cazul unor accidente, care pe autostradă în majoritatea cazurilor sunt grave, înseamnă o şansă la viaţă pentru victime. Aceeaşi situaţie o avem şi la Vinga, care este situată pe DN 69, drumul principal ce face legătura între Arad şi Timişoara, dar şi în apropiere de aceeaşi A1, deocamdată singura şi cea mai aglomerată autostradă din vestul României. Bazele SMURD de la Nădlac si Vinga sunt la distanţe potrivite pentru a ajunge repede la faţa locului.
Primăriile au încercat sa transfere personalul SMURD la ISU Arad, însă din păcate fară rezultat. Cadrul legislativ nu permite ca serviciul SMURD să fie preluat de ISU. Fac apel la parlamentarii de Arad, deoarece este nevoie de o iniţiativă parlamentară, un proiect de lege, pentru ca această problemă să fie rezolvată”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.