Primăria oraşului Lipova îşi concentrează întreaga atenţie asupra finanţărilor din fonduri europene sau de la bugetul Ministerului Dezvoltării. În acest sens, în ultimul an au fost demarate mai multe proiecte care se află în diferite stadii, unele mai avansate, alte abia începute, dar care, la final, vor aduce o serie de modernizări în oraşul Lipova care, fără aceste fonduri externe, nu s-ar fi putut face.
Casă de cultură şi centru de informare
Demersurile Primărie Lipova încep să-şi arate deja roadele, astfel că două proiecte extrem de importante sunt deja într-o fază avansată, urmând în curând să înceapă lucrările. Vorbim în primul rând de reabilitarea Casei de cultură, pentru care urmează licitaţia, toate studiile fiind depuse la Compania Naţională de Investiţii. „La Casa de cultură, în partea de sus am prevăzut în aşa fel încât să poată funcţiona ca primărie. Am avut în vedere acest lucru pentru că vrem să demarăm încă un proiect, de reabilitare exterioară a clădirii primăriei, cu anvelopare, schimbarea geamurilor şi acoperişului, uşi noi, iluminat ornamental etc.“, susţine primarul Mircea Jichici.
Reabilitarea Casei de cultură va costa în jur de 3,3 milioane de lei, din care trei milioane vin de la guvern, doar zece la sută fiind suportat de la primărie. În schimb, reabilitarea exterioară a primăriei va costa în jur de un milion de euro.
Un alt proiect la fel de avansat este Centru de informare turistică, ce urmează să funcţioneze în vechea clădire a judecătoriei. Pentru această investiţie, la finalul lunii va fi depus proiectul tehnic, finanţarea fiind de un milion de lei, dintre care 650 de mii sunt din fonduri europene.
Centrul îşi va schimba faţa
Unul dintre cele mai mari planuri ale administraţiei din Lipova este un proiect integrat menit să schimbe faţa oraşului. „Avem câteva proiecte pentru modernizarea centrului. Mai întâi, dorim reabilitarea şi modernizarea podului vechi, care urmează să fie iluminat ornamental, vor fi reconstruite cele două puncte de vamă. Tot în acest proiect dorim să reabilităm fosta piaţă agroalimentară, pe acel platou urmând să se amplaseze o fântână arteziană, bănci, pomi şi o scenă fixă, unde să se poată desfăşura diverse activităţi. În cadrul acestui proiect, dorim să reabilităm parcul mic, de lângă biserica ortodoxă, urmează iluminat ornamental în Piaţa Nicolae Iorga, Strada Nicolae Bălcescu şi Piaţa Libertăţii, dar şi reabilitarea străzilor Haşdeu şi Mureşul, care nu au intrat în programul cu celelalte 14 străzi. De asemenea, un obiectiv foarte important este reabilitarea Bisericii Ortodoxe Adormirea Maicii Domnului, cu iluminat ornamental, numai acest ultim proiect costând două milioane de euro. De asemenea, avem în vedere construcţia unei piste de biciclete, care să pornească de la intersecţia străzilor Iancu Jianu şi Matei Corvin, până la Lipova Băi şi întoarcere pe strada Lugojului, până la Enel“, spune primarul Mircea Jichici.
Proiecte pentru sănătate şi educaţie
Administraţia nu a uitat nici de spitalul din Lipova, despre care noi am mai scris, prezentând reabilitarea interioară realizată în ultimele luni. Pasul următor va fi reabilitarea exterioară a vechii clădiri, la care se intenţionează să se anexeze două corpuri noi. „O să mutăm secţia de interne şi pediatria, care acum funcţionează în altă locaţie, unde plătim chirie, şi vrem să înfiinţăm o secţie de mică chirurgie şi una de obstetrică-ginecologie. Plus un compartiment de primire urgenţe, pentru că în acest moment, pe toată Valea Mureşului nu există aşa ceva, deşi vorbim de 60.000 de pacienţi“, spune Mircea Jichici.
Nici educaţia nu a fost uitată, existând câteva proiecte importante, atât pentru grădiniţe, cât şi pentru şcoli. Mai întâi, Primăria doreşte să mute Palatul Copiilor, pentru că actuala clădire, în care Inspectoratul Şcolar a investit bani mulţi, a fost retrocedată în 2007. Astfel că, primăria a depus un proiect de 600 de mii de euro pentru a reabilita fosta grădiniţă cu program prelungit de pe strada Matei Corvin, unde urmează să se mute Palatul Copiilor. Un alt proiect vizează reabilitarea fostei grădiniţe de pe Haşdeu, unde se va muta grădiniţa cu program normal, care şi ea funcţionează într-un spaţiu pentru care se plăteşte chirie.
De asemenea, Primăria Lipova urmează să depună proiecte pentru reabilitarea şcolii generale din Radna, pentru reabilitarea Liceului Sever Bocu, reabilitarea şi modernizarea internatului Sever Bocu, care va fi transformat în şcoală cu clasele I-IV (care funcţionează şi ea într-un imobil retrocedat, în care a funcţionat prima şcoală românească din Lipova).
În total, proiectele Primăriei Lipova, aflate, cum spuneam, în diferite stadii, însumează nu mai puţin de 30 de milioane de euro, o sumă imensă care va schimba total faţa oraşului.