Primăria Arad nu a oferit niciun răspuns referitor la capacitatea CET Hidrocarburi de a asigura termoficarea pentru abonații din Arad. Între timp, dezmembrarea centralei vechi de 50 de ani continuă.
USR a adresat administrației municipiului o cerere prin care solicita informații referitoare la capacitatea unității CET Hidrocarburi de a prelua sarcina furnizării serviciilor de termoficare pentru cei peste douăzeci de mii de abonați casnici și instituții publice. Amintim că insolvența și datoriile au oprit activitatea principalului furnizor de energie termică al orașului, CET Arad SA, cauzând pierderea veniturilor din livrarea de energie electrică și din sprijinul financiar pentru cogenerare.
Deoarece CET Hidrocarburi are o capacitate mult inferioară, fiind folosită până în prezent pentru a livra apa caldă pe timpul verii, iar instalațiile sale învechite sunt acum tăiate la fier vechi, considerăm că este important să știm în ce măsură va face față unui sezon rece care este abia la început. Dacă acum face față, ce se va întâmpla în cazul în cazul în care vom avea temperaturi cu 15-20 de grade sub zero?
Florin Stana, USR Arad: „De mai bine de 10 zile a expirat termenul la care trebuia să primim răspunsul concret al primăriei, referitor la capacitatea tehnică și financiară a CET Hidrocarburi de a susține furnizarea de agent termic arădenilor pe timp rece. Mă tem că actuala soluție este una de avarie, care nu va face față unei ierni autentice, iar autoritățile se tem să recunoască asta.
Suntem la finele unei perioade în care administrația locală nu a dat importanță sistemului de termoficare, unde a făcut investiții minore și dezarticulate, care au condus la servicii proaste și scumpe și la debranșări masive. În prezent, datoriile uriașe, prostul management și lipsa clienților au condus sistemul dincolo de punctul la care mai putea fi salvat.
Se impune adoptarea soluției individuale de încălzire, cu sprijin financiar (subvenții și creditare) din partea autorităților, pentru a evita o criză. Actuala centrală poate oricând să sufere o avarie, iar cealaltă, aflată în conservare și aproape de faliment nu este o variantă de rezervă. Cerem primarului să fie responsabil, să nu se mai ascundă, să recunoască situația și să ia măsuri de urgență.”