“Anul 2018, va fi unul dintre cele mai grele pentru administraţia locală” este de părere primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.
În deschiderea şedinţei de Consiliu Local Municipal, de marţi 12 decembrie 2017, edilul a făcut o scurtă prezentare a bugetului naţional pentru anul 2018, punctând sumele de care vor beneficia o parte din municipii din impozitul pe venit şi din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Cu toate acestea Aradul nu se numără printre oraşele care vor primi, anul viitor, bani de la Guvern,
Ca o consecinţă a schimbării sistemului de impozitare, Aradul va produce conform estimărilor Guvernului României, 290 milioane lei, din care în bugetul Primăriei Municipiului Arad vor rămâne 124 milioane de lei. Bugetul local va fi astfel mai sărac cu 16 milioane de euro. Şi asta nu este tot: “ putem constata, că de la Guvern din IVG primim 0, din TVA, 0 lei”, a subliniat primarul Falcă. În 2017, sumele de echilibrare a bugetului municipiului Arad s-au ridicat la 3,5 milioane de lei, din care 1.029.000 lei au reprezentat sume de echilibrare din TVA, iar 2.355.000 lei au fost sume de echilibrare din cote defalcate din impozitul pe venit.
La polul opus, Medgidia care produce 19 milioane de lei, va primi de la Guvernul României aproape 40 milioane de lei. Nu este singura localitate care nu-şi va face probleme în legătură cu bugetul pe 2018. “Ne putem uita la Hunedoara, la fel: aproape cât produce, atât primeşte! Şi Timişoara primeşte. Cu venituri de 633 milioane, din care îi rămân 272 milioane, mai primeşte de la Guvern 64 milioane. La fel se va întâmpla şi la Craiova”, a exemplificat edilul.
“Am ajuns la poziţia 65 din 107. Aici sunt localităţile care nu primesc nimic. Va trebui să ne descurcăm cu aceşti bani. …Anul viitor când vorbim despre buget vom vorbi despre sărăcia pe care o vom împărţi.”, a încheiat edilul Gheorghe Falcă.
Ca urmare a acestor diminuări o parte din investiţii vor fi amânate, iar altele decalate. Este şi cazul proiectelor de investiţii din sistemul de învăţământ, afectate de noile măsuri guvernamentale. Municipalitatea a anunţat deja o reprioritizare a acestora. În 2017, Primăria Arad a alocat învăţământului 151.554.000 lei, din care 8.539.000 lei au reprezentat investiţii şi dotări.