Prevenirea deshidratării pe timpul verii

by Cristian Dobre

Caldura excesiva si umezeala reprezinta veritabili factori de risc pentru sanatatea noastra. Din cauza temperaturilor foarte ridicate de la miezul zilei, organismul nostru pierde o cantitate mare de lichide si ajungem la dezechilibre care, uneori, pot chiar sa ne puna viata in pericol. Cel mai mult au de suferit in aceasta perioada copiii si varstnicii, cardiacii, bolnavii psihic, in general purtatorii unor afectiuni cronice. Canicula poate duce la lipotimii (lesinuri), cauzate de o scadere brusca a tensiunii arteriale si de deshidratare.

Temperaturile crescute ne fac sa pierdem multa apa: o persoana poate sa elimine prin transpiratie intre 100 mililitri si doi litri de lichid pe ora. Insa din cauza caldurii, a umiditatii si a efortului, nu pierdem doar apa, ci si o importanta cantitate de saruri. Pentru a preveni deshidratarile, este indicat sa incercam sa ne reechilibram organismul cu lichide cu o compozitie echivalenta cu ceea ce s-a pierdut. De aceea, vara, atentia ne va fi indreptata asupra asimilarii de cloruri si de potasiu, prin consumul de apa minerala si de ceaiuri cu puternice efecte mineralizante.

Ceaiuri tonice: Se recomanda astfel sa consumam zilnic aproximativ doi litri de apa minerala, la care se pot adauga trei cani de ceai din coada calului, urzica, papadie, al caror efect benefic, remineralizant este recunoscut. Pe de alta parte, in cazurile de deshidratare se recomanda plante cu efecte tonice vasculare, printre care cele mai importante sunt lemnul dulce si preparatul gemoterapic din muguri de coacaz negru, cu efect stimulant asupra axului hipofizo-cortico-suprarenalian. Foarte indicate in aceasta perioada sunt si infuziile din plante cu un continut crescut de vitamina C: ceaiurile de catina si de macese. Din cauza caniculei, unele persoane, concomitent cu transpiratia excesiva, pot sa prezinte si episoade diareice intempestive ce pot provoca dezechilibre hidroelectrolitice severe. Aceste persoane vor bea zilnic decoct din coaja de stejar neindulcit sau infuzie din frunze de afin.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments