Prevenirea bolilor cardiovasculare

by Cristian Dobre

Supranumite pe drept cuvant „inamicul public numarul 1“, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces atat in tarile dezvoltate economic, cat si in cele in curs de dezvoltare, cum este si cazul Romaniei: aproximativ jumatate dintre locuitorii acestor tari vor muri din cauza unor astfel de afectiuni. Majoritatea acestor boli o constituie cele cauzate de ateroscleroza (depunerea de colesterol pe peretii interiori ai arterelor): cardiopatia ischemica si celelalte afectiuni vasculare inrudite: accidentul vascular cerebral, arteriopatia aterosclerotica periferica, bolile aortei ori afectarea de cauza ischemica a oricarui alt organ (ochi, rinichi, mezenter etc).

Pentru a putea lua masurile oportune de prevenire si cambatere a bolilor cardiovasculare enumerate, cercetatorii din intreaga lume depun eforturi pentru a identifica in mod corect cauza aparitiei aterosclerozei. Concluzia la care acestia au ajuns in prezent este ca nu exista o cauza unica de declansare a procesului aterosclerotic, ci mai degraba un set de factori care ar putea fi incriminati pentru aparitia si agravarea aterosclerozei. Acesti factori au primit titulatura de „factori de risc cardiovascular“ tocmai pentru a sublinia ca prezenta lor confera persoanei care le intruneste un risc crescut de a se imbolnavi de inima: cu cat un individ a acumulat mai multi astfel de factori de risc, cu atat probabilitatea de aparitie a unei boli cardiovasculare va fi mai mare.

Factorii de risc cardiovascular cei mai importanti sunt: fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, cresterea colesterolului, obezitatea, predispozitia ereditara (daca parintii au suferit de boli cardiovasculare la varste tinere), stresul, sedentarismul, abuzul de alcool si mancarea nesanatoasa – bogata in grasimi si dulciuri, sarata si lipsita de legume si fructe. Asupra celor mai multi dintre acesti factori de risc putem si trebuie sa intervenim pentru a reduce riscul aparitiei cardiopatiei ischemice si a celorlalte boli vasculare inrudite.

in ultimii ani au fost identificate o serie de alte noi conditii asociate cu o probabilitate crescuta de aparitie a unei boli cardiace, numite „factori moderni de risc cardiovascular“, dintre care o mai mare importanta o are cresterea concentratiei sanguine a urmatoarelor substante: proteina C reactiva, lipoproteina, homocisteina, fibrinogenul, inhibitorul activarii plasminogenului etc.

Faptul ca exista cazuri de persoane care sufera de boli cardiovasculare la varste tinere, fara a intruni nici un factor de risc dintre cei cunoscuti, ne arata ca inca nu au fost descoperiti toti factorii de risc cardiovascular. Aceasta inseamna ca trebuie intreprinse in continuare cercetari pentru a afla care sunt acele conditii neidentificate inca si care predispun la aparitia bolilor cardiovasculare – pentru a putea astfel intregi lista factorilor de risc cardiovascular.

Pe de alta parte, trebuie subliniat ca simpla prezenta a mai multor factori de risc cardiovascular nu inseamna neaparat ca acea persoana va suferi cu siguranta de o boala cardiaca, ci doar ca are riscul crescut de a se imbolnavi de inima – risc care, din pacate, de cele mai multe ori va conduce, mai devreme sau mai tarziu, la aparitia unei boli cardiovasculare.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments