Echipa de fotografi a agenţiei de presă Reuters a câştigat anul acesta Premiul Pulitzer la categoria „fotografie breaking news” pentru modul în care a documentat protestele violente de anul trecut din Hong Kong, informează luni agenţia.
Ziarul Anchorage Daily News, în colaborarea cu site-ul de investigaţii ProPublica, a ieşit câştigător la categoria „servicii publice” pentru articolele în care a dezvăluit numeroasele abuzuri sexuale petrecute în zonele rurale din Alaska, în mare parte populate de indigeni. O treime din micile localităţi ale acestei regiuni nu beneficiază de servicii de protecţie din partea poliţiei. Premiul pentru „servicii publice” este considerat în general cel mai râvnit Pulitzer.
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase premii pentru jurnalism din SUA, sunt decernate începând din 1917, când editorul Joseph Pulitzer le-a instituit prin testament.Anunţarea câştigătorilor a fost amânată cu două săptămâni anul acesta deoarece o parte din jurnaliştii care fac parte din juriu au fost ocupaţi cu reflectarea pandemiei noului coronavirus şi au avut nevoie de timp suplimentar pentru evaluarea concurenţilor.
În mod normal, premiile sunt anunţate în faţa publicului în cadrul Universităţii Columbia din New York.
Luni, Dana Canedy, care administrează evenimentul, a anunţat câştigătorii din livingul personal, după ce cei 18 membri ai juriului au stabilit câştigătorii în cadrul unei „dezbateri virtuale şi digitale”.
„În mod ironic, prima dată când s-au acordat premiile a fost în iunie 1917, cu mai puţin de un an înainte de izbucnirea pandemiei de gripă spaniolă din 1918” a spus Dana Candey. „În aceste timpuri de incertitudine fără precedent, un singur lucru ştim cu siguranţă şi anume că jurnalismul nu se opreşte niciodată”, a subliniat jurnalista.
Ediţia din 2020 a Premiilor Pulitzer a avut 15 categorii dedicate jurnalismului şi 7 categorii pentru literatură, teatru şi muzică.
Sursa: agerpres.ro