Studenții sibieni de la Artă Teatrală vor participa, în premieră națională, alături de cei din Londra, Offenburg, Strassbourg și Stuttgart la lupta împotriva violenței, în cadrul proiectului „SpieGel – comedy against violence”, a anunțat joi, într-o conferință de presă, directorul teatrului sibian, actorul Constantin Chiriac.
„Proiectul se derulează în premieră în România, fiind o noutate prin faptul că aplică un program cultural — educațional pe fonduri dedicate drepturilor fundamentale și justiției. Proiectul este derulat în Franța, Germania, Marea Britanie și România. Bugetul total al proiectului este de 450.000 de euro, din care 80% finanțare din partea Comisiei Europene”, se arată într-un comunicat remis joi, AGERPRES.
Studenții Departamentului de Artă Teatrală din Sibiu participă în cadrul acestui proiect cu spectacolul ‘Cutia de carton’ de Clément Michel. Aceștia vor participa chiar și la o demonstrație de comedie în Karlsruhe (Germania), unde vor susține reprezentații pe scena de la Kulturzentrum Tollhaus, în perioada 18 — 24 aprilie 2014. Spectacolul studenților sibieni este coordonat de profesorii Șerban Puiu, Ana Mujat și Codruța Vasiu și manageriat de Lavinia Alexe. Traducerea în limba română a piese a fost realizată de Diana Nechit, iar scenografia poartă semnătura lui Claudiu Nicodim.
Din distribuția spectacolului fac parte tinerii actori Alexandru Dobrița, Cristian Ioan Timbuș, Maria Nicoleta Soilică, Andrei Tudor Răileanu, Ana Maria Vereș, Alexandra Ioana Șerban și Anton Cristian Balint.
‘Cutia de carton’ este o comedie de și pentru tineri, care a avut un succes imens la Paris, unde s-a jucat de peste 700 de ori, între 2001 și 2004. Subiectul piesei se concentrează pe povestea unei mutări neprevăzute ce aduce în prim — plan, fapte personaje care nu se află niciodată la locul potrivit, prinse între lucrurile de împachetat și conturile de reglat.
‘SpieGel’ este un proiect derulat în premieră europeană în 2013-2014 și își propune să promoveze comedia ca mijloc de prevenire a violenței în rândul tinerilor. Titlul proiectului reprezintă, de altfel, abrevierea din limba germană pentru ‘Spielend gegen Gewalt im Club der Lustigen / Jucând împotriva Violenței în Clubul celor Veseli’.
„În limba germană spiegel înseamnă oglindă și este un simbol a ceea ce ne propunem să facem în proiect prin reflectarea unor atitudini „, a declarat Jörg Friedrich, managerul de proiect.