Prazul reprezinta un remediu util în lupta contra faringitei, tuse si raguseala. Din compozitia acestei plante fac parte elemente nutritive cu proprietati vindecatoare: vitamine (A, C, complexul B), hidrati de carbon, minerale si oligoelemente (calciu, fosfor, potasiu, magneziu, mangan, siliciu).
Datorita proprietatilor diuretice, specialistii recomanda terapia cu praz bolnavilor cardiaci, renali, hepatici si reumatici. Prazul diminueaza colesterolul si elimina apa în surplus din tesuturi. Putini stiu ca prazul este 90% apa, sursa vietii, fara de care nu putem trai. De asemenea, daca mananci praz, te vei umple de energie datorita vitaminelor A, C, E, K. Prazul mai contine si cateva vitamine din complexul de B-uri. Planta are în componenta sa si o serie de minerale pretioase pentru sanatate. Pentru a beneficia de proprietatile prazului, va propunem o reteta delicioasa, foarte hranitoare, dar si foarte sanatoasa. Este perfecta pentru a fi preparata chiar si cand avem musafiri.
Vitel cu praz si ardei ( Timp de preparare 60 de minute). Calorii – 250 portia; Ingrediente: – 500 g pulpa de vitel; – 1 kg de praz taiat rondele subtiri; – 200 g ardei gras; – 500 g rosii; – o legatura marar; – cimbru dupa gust; – 3 linguri de ulei; – 50 ml vin alb;
Preparare: Curatati prazul si taiati rondele, apoi puneti la fiert în apa cu ulei. Dupa 10 minute, adaugati carnea taiata cuburi, cimbrul si lasati sa clocoteasca 10 minute. Adaugati apa cat sa acopere tot continutul cratitei. Lasati la fiert înca 15 minute. Puneti legumele taiate cubulete mici. Dupa 15 minute, adaugati vinul.
Sursa: sanatate.bzi.ro