Satul Fabbriche di Careggine, din provincia Lucca în Toscana a fost inundat intenționat în 1946 pentru a construi un dig hidroelectric și lacul artificial Vagli. El nu a mai fost văzut din 1994, de când lacul de acumulare a fost ultima oară golit, relatează CNN.
Rezidenții orașului a fost mutați într-un alt orășel în apropiere de lac, Vagli di Sotto. Scufundat sub 34 de milioane de metri cubi de apă, structurile satului abandonat rămân intacte pe sub apă – case de piatră, un pod, un cimitir și biserica San Teodoro sunt încă în picioare și ies la suprafață pentru scurte perioade de timp atunci când lacul de acumulare este golit pentru mentenanță.
Conform oficialilor din turism locali, aducerea la suprafață a vechiului așezământ s-a întâmplat de doar patru ori de când sătucul fantomă de origine medievală a fost scufundat – în 1958, 1974, 1983 și 1994.
Conform presei locale, politicienii au încercat de multă vreme să ia măsuri pentru golirea lacului de acumulare și aducerea satului-fantomă înapoi la lumină. Ziarul italian La Repubblica scria în 2015 că Mario Puglia, fostul primar al noului oraș Vagli di Sotto, a cerut ca lacul să fie golit din nou pentru ca turismul să înflorească în această zonă.
Acum, însă, există semne că lacul chiar ar putea fi golit curând, pentru prima oară în ultimii 27 de ani. Lorenza Giorgi, fiica fostului primar dintr-un oraș alăturat, Ilio Domenico Georgi, spune că lacul ar putea fi golit în 2021.
Politicienii din zonă cred că satul-fantomă, la origini un așezământ construit în perioada Evului Mediu, va revitaliza zona din punct de vedere turistic, în condițiile în care la ultima sa ieșire de sub ape, Fabriche di Carregine a atras un milion de turiști.
Sursa: digi24.ro