Povestea drumului antic pavat, descoperit în Sarmizegetusa Regia

by Cristian Dobre

Arheologii au petrecut mai multe săptămâni în Sarmizegetusa Regia pentru a cerceta ruinele unei clădiri misterioase şi ale drumului pavat, ascuns sub pământ.

Ruinele unei clădiri misterioase, de mari dimensiuni, se numără printre cele mai noi descoperiri arheologice din Sarmizegetusa Regia. A fost pentru al treilea an consecutiv în care specialiştii s-au concentrat asupra cercetării edificiului.

Se bănuieşte ca aici ar fi existat un templu, în Antichitate dar arheologii sunt rezervaţi în a emite concluzii asupra funcţionalităţii construcţiei. Au fost scoase la iveală plinte pe care ar fi fost aşezate coloanele antice.

„Am continuat cercetarea terasei a IX-a începută în urmă cu doi ani. Au ieşit în continuare părţi dintr-un edificiu monumental, al cărui plan urmează să fie completat, iar funcţionalitatea lui să fie stabilită. Este vorba de părţi din fundaţi, gropi de fundaţii ale unor stâlpi, coloane”, a precizat prof.univ. dr. Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

În vecinătatea incintei misterioase au fost cercetate rămăşiţele drumul antic pavat, cu o cromatică aparte în antichitate şi cu un aspect luxos, format din blocuri de calcar, dar împodobit pe unele secţiuni şi cu andezit şi gresie aduse din carierele aflate la peste 50 de kilometri depărtare, cel mai probabil de la Bejan (Deva).

În 2017, când au început săpăturile în această zonă, a fost scoasă la iveală o ramificaţie a drumului antic pavat, construită în vremea dacilor, despre a cărei existenţă se cunoştea, dar ea nu a fost cercetată. Aleea ar fi dus spre edificiul de pe terasa a IX-a.

„În această campanie a fost dezvelită o nouă parte a drumului pavat. Căutam joncţiunea cu aleea pavată cercetată în anii trecuţi, însă deocamdată nu am găsit-o, dar sunt aspecte interesante legate de structura lui, de modul de construcţie. Au fost găsite artefacte diverse şi interesante, astfel încât ne bucurăm de acest final de campanie”, a adăugat arheologul Gelu Florea.

Povestea drumului pavat

Monumentul cunoscut ca drumul antic pavat al Sarmizegetusei Regia era, de fapt, susţin unii arheologi, un drum în trepte pe care strămoşii noştri coborau de la intrarea în cetate spre templele acesteia.

Ar fi avut aproape 200 de metri în vremea dacilor. O porţiune a sa a fost distrusă încă din Antichitate, o alta a rămas ascunsă sub pământ, iar circa 40 de metri decopertaţi au fost reconstituţi fără a se mai ţine cont de existenţa treptelor remarcate de arheologi.

Drumul antic pavat din Sarmizegetusa Regia a fost scos la iveală în urma cercetărilor efectuate la începutul anilor 1950 de echipa arheologului Constantin Daicoviciu.

Imaginile vechi înfăţişau blocurile de calcar fasonate aduse de daci din cariera de la Măgura Călanului, care se împleteau neregulat pentru a forma treptele construcţiei.

Sursa: cunoastelumea.ro

 

Facebook Comments