Secretul vietii chinezului Li Ching Yuen, care a trait un numar uimitor de 256 de ani, sta în hrana sa zilnica pe baza de ierburi. Prestigioasa publicatie americana „New York Times” scria în 1930 ca Wu Chung-Chieh, un profesor de la Universitatea din Chengdu, a descoperit în documentele imperiale ca guvernul chinez l-a felicitat pe Li Ching-Yuen în anul 1827, cu prilejul împlinirii varstei de 150 de ani, iar documentele de mai tarziu releva ca oficialii l-au gratulat în 1877 de ziua lui la 200 de ani.
În 1928, un corespondent al „New York Times” a scris ca multi dintre batranii comunitatii sale aveau bunici care l-au cunoscut cand erau baieti si ca el era deja matur. Conform relatarilor, Li Ching Yuen a avut o cariera de fitoterapeut. Înca de la varsta de 10 ani aduna ierburi de prin lanturi muntoase si a deprins tainele naturii privind efectele miraculoase a ierburilor asupra longevitatii. Timp de aproape patruzeci de ani a mancat doar mancare de plante.
23 de neveste si peste 200 de copii
În 1749, la varsta de 71 de ani, s-a înregimentat în armata chineza, ca profesor de arte martiale. Li a avut mult succes la femei. A fost însurat de 23 de ori si a avut peste 200 de copii. În primii 70 de ani a adunat ierburi din Kansu, Shansi, Tibet, Annam, Siam si Manciuria.
Negustor dupa 100 de ani
Dupa varsta de 100 de ani s-a facut negustor. Traia din vanzarea ierburlor adunate de altii. El ar fi fost depasit în etate, potrivit unuia dintre discipolii sai, de un barbat în varsta de 500 de ani, care l-a învatat pe Li exercitii de Qigong si i-a dat recomandari privind dieta de viata lunga. În afara de Qigong si o dieta bogata în verdeturi, ce altceva putem învata de la acest maestru al longevitatii? Pe patul de moarte, conform relatarilor vremii, Li ar fi spus : „Am facut tot ce era de facut în aceasta lume.”
Secretul longevitatii
Li a fost întrebat despre secretul longevitatii sale. Acesta ar fi raspuns: „Pastrati o inima linistita, stati ca o broasca testoasa, plimbati-va sprinteni ca niste porumbei si dormiti precum cainii.” Acestea au fost sfaturi Li date dictatorului militar Wu Pei-fu. Li le-a explicat discipolilor sai ca viata lunga poate fi obtinuta prin mentinerea calmului si a linistii sufletesti, combinate cu tehnici de respiratie si miscari ritmice. Evident, dieta lui ar fi jucat un rol determinant pentru o viata atat de lunga.
De ce este atat de greu de crezut? Durata medie de viata, în prezent, în occident este între 70-85 ani, gandul ca cineva traieste peste 100 de ani pare destul de hilar. Mintea umana nu-si poate imagina cum poate cineva trece de 200 de ani. Pare extrem de suspect cazul. Dar de ce nu credem ca oamenii pot trai atat de mult?
Trebuie sa tinem cont de faptul ca exista fiinte care nu duc un stil de viata istovitor, ca nu trebuie sa se confrunte cu stresul datoriei, nu respira aerul poluat al marilor orase. Acele persoane nu mananca zaharuri rafinate sau faina, alimente cu pesticide, pulverizate peste ele. Ei nu mananca carne grasa, deserturi zaharoase si alimentele modificate genetic. Fara antibiotice. Fara alcool si fara tutun.
Dietele lor includ plante aromatice, nu superfoods, ca ale civilizatiei de azi, cu steroizi care distrug organele noastre si sistemul imunitar. De asemenea, astfel de fiinte petrec timpul liber în natura, practica tehnici de respiratie si de meditatie. Toate acestea au dovedit ca îmbunatatesc sanatatea mintala, fizica si emotionala. Pastreaza cu ei doar lucrurile simple, pentru a avea un somn adecvat.
Petrec o mare parte din timp în natura, sub soare. Atunci cand avem o sansa de relaxare la soare, ne simtim instantaneu reîmprospatati. Noi o numim „vacanta”. Imaginati-va cum ati petrece o viata întreaga în munti, într-o armonie perfecta mintala, spirituala si stare fizica.
Sursa: sanatate.bzi.ro