„Compania Nationala Posta Romana (CNPR) a fost sanctionata cu 33.089.786 lei (7,4 milioane de euro) pentru ca nu si-a indeplinit unele obligatiile impuse de Consiliul Concurentei in urma investigatiei finalizate in 2010. Astfel, Autoritatea de Concurenta a constatat ca CNPR a incalcat obligatiile de nediscriminare si de transparenta prin oferirea in mod exclusiv, companiei Terradox, unor conditii contractuale favorabile in raport cu concurentii sai.
In anul 2010, Consiliul Concurentei a sanctionat CNPR pentru abuz de pozitie dominanta manifestat prin acordarea unui tratament preferential unei companii, respectiv practicarea de reduceri tarifare in mod discriminatoriu. In acelasi timp, autoritatea de concurenta a dispus o serie de masuri corective, menite sa asigure restaurarea unui mediu concurential normal. Una dintre aceste masuri a vizat respectarea de catre CNPR a anumitor obligatii de nediscriminare si transparenta”, au precizat oficialii Consiliului Concurentei.
Reprezentantii Consiliului Concurentei au spus pentru HotNews.ro ca „motivarea scrisa a acestei decizii a fost transmisa saptamana trecuta Postei Romane, care are acum 30 de zile sa conteste decizia la Curtea de Apel Bucuresti”.
In replica, Posta Romana sustine ca nu a constituit tratament favorabil si va contesta in instanta amenda Consiliului Concurentei.
„Neintelegerea conceptului de posta hibrida de catre expertii Consiliului Concurentei care au analizat acest caz a dus la interpretarea potrivit careia Posta Romana ar fi acordat tratament favorabil marilor expeditori si intermediari. La aceasta situatie a contribuit si faptul ca ANCOM nu a reglementat, nici pana in prezent, posta hibrida, in conditiile in care toti operatorii straini de servicii postale au criterii clare pe baza carora presteaza astfel de servicii, criterii stabilite de fiecare reglementator intern in parte.
Posta Romana a retinut pozitia Consiliului si faptul ca aceasta autoritate si-a fundamentat concluziile pe coordonatele unui serviciu nereglementat. Un argument in acest sens este rezilierea contractului incriminat, de catre managementul Postei Romane, inca din luna august 2012, fapt care constituie, de altfel, o circumstanta atenuanta in fixarea cuantumului amenzii la un minim de 2,94% din cifra de afaceri a companiei.
Cu toate acestea, Posta Romana isi mentine pozitia potrivit careia serviciul incriminat de Consiliul Concurentei nu a constituit tratament favorabil si va contesta in instanta amenda Consiliului Concurentei. In acelasi timp, managementul Postei Romane va face toate demersurile necesare pe langa reglementatorul pietei, ANCOM, pentru a defini clar in legislatia serviciilor postale conceptul de posta hibrida”, au precizat oficialii Postei Romane.
Ce s-a intamplat pana la urma cu amenda anterioara de 24 milioane de euro?
„Amenda Consiliului Concurentei, data prin Decizia nr.52/2010, este, in prezent, in esalonare la plata la ANAF. Aceasta este platita partial, ca parte a esalonarii tuturor datoriilor fiscale pe o perioada de 30 de luni. Amenda a fost contestata, iar Posta Romana a castigat, in parte, in fond (s-a redus cuantumul) si a pierdut in recurs, in sensul ca s-a mentinut cuantumul initial”.
Despre aceasta noua amenda primita de Posta Romana a scris in cursul acestei zile si Profit.ro.
Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie. Compania a incheiat anul 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), dupa cinci ani de pierderi.