Porția de sănătate ascunsă în căpșuni

by Dana B.

Căpșunile sunt fructe de culoare roșie cu miros plăcut și cu o istorie de peste 2000 de ani. Originare din America de Nord, primii coloniști au dus aceste fructe aromate în Europa, prin anii 1600.

Căpșunii (fragaria), un gen de plante cu flori din familia Rosaceae, există sub forma a peste 20 de specii și numeroși hibrizi. Cele mai cunoscute sunt cele de grădină (Fragaria ×ananassa). Căpșunii cățărători, în principiu, sunt rezistenți la ger, notează Agerpres.

Fructele conțin o cantitate mare de vitamina C, E, B1, B2, B5, B6, K, PP, antioxidanti (fenoli-antocianine și elagitanine) și acid folic. De asemenea, căpșunile conțin fier, calciu și magneziu, mangan, potasiu și fibre alimentare.

Sunt formate din 90% apă și din 5% zahăr, fapt care le încadrează în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut și sunt recomandate și persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Pe lângă gustul delicios, căpșunile sunt sărace în calorii și foarte sănătoase prin conținutul de vitamine și minerale. De asemenea, datorită fibrelor pe care le conțin, dau senzația de sațietate și curăță organismul de toxine. Fibrele ajută la reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride din organism, prevenind astfel și bolile de inimă și acționând ca adjuvant în hipertensiune.

Studiile realizate la Universitatea Harvard confirmă faptul că aceste fructe țin la distanță bolile cardiovasculare.

Vitamina C dar și polifenolii din compoziția căpșunilor conferă acestora un puternic efect antiinflamator și antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care dă fructului culoarea roșie. Consumul de căpșuni este indicat persoanelor care suferă de boli precum artrită, astm, dar și ateroscleroză, boală a vaselor de sânge care se asociază cu inflamație. Acidul salicilic este benefic pentru cei care suferă de gută și reumatici.

Căpșunile sunt recomandate pentru remineralizarea organismului, fluidizarea și purificarea sângelui. Favorizează tranzitul intestinal, ajută în creșterea diurezei și tonifierea corpului. Totodată, căpșunile favorizează producerea globulelor roșii, stimulează metabolismul și cresc capacitatea de ardere a grăsimilor.

Datorită conținutului lor de vitamina K, au un efect benefic asupra ficatului, ajutând în insuficiența hepatică și la afecțiunile bilei.

Căpșunile asigură o bună funcționare a organismului, îl tonifică și îl vitaminizează, fiind un bun tratament în lupta împotriva anemiei, asteniei și a insomniei.

Prin conținutul de acid folic, o substanță care previne apariția malformațiilor fătului, contribuie la dezvoltarea sănătoasă a acestuia.

Polifenolii din căpșuni ajută organismul să contracareze efectul toxinelor și a radicalilor liberi produși în urma proceselor metabolice. În acest fel ne mențin tineri mai mult timp și previn apariția unor boli degenerative și chiar a cancerului. De asemenea, căpșunile sunt o sursă importantă de mangan, care ajută în lupta împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi. Sunt eficiente în combaterea ridurilor, atât consumate ca atare, cât și aplicate sub formă de măști.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio a demonstrat că aceste fructe stopează evoluția leziunilor canceroase la nivelul esofagului.

Studiile americane realizate în 2010 la Centrul pentru cercetări privind îmbătrânirea din Boston au arătat că persoanele, care consumă frecvent fructe de pădure au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de Alzheimer. Astfel, alături de afine și de fragi, căpșunile îmbunătățesc memoria și procesul de învățare.

Căpșunile constituie adjuvant în vindecarea rănilor și a arsurilor, prin conținutul însemnat de vitamina C, o vitamină care are un rol important în grăbirea procesului de vindecare a organismului, inclusiv a pielii. Grație compoziției lor, ajută la menținerea integrității țesuturilor, a unghiilor și a părului, dar și a sănătății pielii.

Căpșunile se află pe locul 4 după mure, afine și zmeură ca nivel de antioxidanți.

Aceste fructe proaspete își păstrează la maximum nivelul nutrienților timp de 48 de ore de la recoltare. Din păcate, ele se deteriorează repede chiar și în frigider. Din acest motiv, este recomandat să le menținem la o temperatură cât mai scăzută, de circa 2 grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator, într-un recipient închis.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments