Ceapa, in special cea rosie, este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta, in ciuda mirosului pregnant pe care il are. Este recunoscut de foarte mult timp faptul ca legumele si fructele contin antioxidanti esentiali pentru sanatate, deoarece acestia protejeaza celulele si impiedica transformarea lor in celulele maligne, conform eva.ro
Nu este pentru prima data cand se descopera acest lucru, insa orice studiu care vine sa confirme din nou faptul ca un aliment este intr-adevar miraculos pentru corpu nostru trebuie retinut. Chiar daca cercetarile s-au concentrat pe foarte multe legume si fructe care datorita anumitor substante s-au dovedit a fi anticancerigene, ceapa rosie a fost mereu in topul listei.
Ceapa a fost mereu considerata un aliment benefic pentru sanatate, deoarece lupta impotriva cancerului, insa acum cercetatorii s-au lamurit ca este vorba in special de ceapa rosie.
Ceapa rosie este foarte eficienta pentru a distruge celulele canceroase din colon si san. Acest lucru se petrece, deoarece ceapa rosie abunda in quercetina si antocianina, doua substante antioxidante, recunoscute pentru efectul lor anticancerigen. Quercetina este eficienta in distrugerea celulelor canceroase, in timp ce antocianina ofera potenteaza efectul quercetinei, explica medicul Abdulmonem Murayyan.
Pentru a constata acest efect, cercetatorii au gasit o solutie pentru a extrage quercetina si a o pune in contact direct cu celulele cancerului de colon. in urma testelor efectuate, au constatat ca tot quercetina este cea care actioneaza puternic si in cazul celulelor cancerului mamar.
„Ceapa are capacitatea de a stimula celuelele canceroase sa se autodistruga. Ea produce un mediu nefavorabil pentru celulele canceroase, impiedicand astfel dezvoltarea tumorii”, explica specialistul.
Ceapa rosie inhiba angiogeneza, adica procesul prin care se impiedica dezvoltarea tumorilor, infometand celulele afectate si impiedicand formarea unor vase noi de sange care hranesc cancerul. Potrivit Fundatiei de Angiogeneza, cel mai important lucru este sa impiedicam dezvoltarea acestor celule canceroase microscopice si putem sa facem acest lucru acordand atentie alimentelor pe care le consumam zilnic.
Studiul a aparut in publicatia Food Research International, iar urmatorul pas este acela de a continua testele clinice privind utilizarea quercetinei. De asemenea, ei spera sa foloseasca apoi acest extract de ceapa si pentru alte produse alimentare sau sa-l vanda sub forma de pastile ca o alternativa de tratatament impotriva cancerului.
Pana cand se va ajunge ca acest extract sa treaca toate testele si sa se dovedeasca a fi eficient, noua nu ne ramane de facut decat sa includem ceapa rosie in dieta zilnica pentru a beneficia de efectele ei protectoare.
Sursa: sanatatea.bzi.ro