Polițiștii au identificat persoanele bănuite de comiterea celor 5 cazuri de furturi din bancomate prin explozie, înregistrate anul acesta. În 3 dintre aceste cazuri, cei în cauză au fost arestați preventiv.
Astfel, polițiștii au depistat în flagrant delict, la data de 20 martie, în localitatea Ozun, județul Covasna, doi bărbați, cu vârste de 25, respectiv 38 de ani, în timp ce ar fi sustras bani dintr-un bancomat prin producerea unei deflagrații.
Ulterior, în municipiul Brașov, într-o benzinărie, a fost depistat un alt bărbat, care le-ar fi facilitat transportul.
Cei trei bărbați sunt bănuiți și de distrugerea bancomatelor și furtul de bani comise în Sinaia, în anul 2020.
De asemenea, la începutul anului, doi bărbați ar fi distrus, prin utilizarea unei substanțe explozive, un bancomat din incinta unei societăţi comerciale, din localitatea Lumina, județul Constanța și ar fi sustras cutii în care erau depozitate sume de bani.
Față de persoanele în cauză a fost dispusă măsura reținerii. Ulterior, acestea au fost prezentate instanței de judecată, care a dispus arestarea preventivă.
În alte 2 cazuri de acest fel, comise în Timiș și Arad, au fost identificate persoanele bănuite, cercetările fiind continuate în vederea probării activității infracționale.
Totodată, polițiștii din Ilfov efectuează verificări și investigații pentru depistarea autorilor unor distrugeri ce au avut loc la două bancomate ce aparțin unei bănci din Otopeni, la data de 8 septembrie 2020. În cauză, au rezultat numai pagube materiale și nu au fost victime.
Acest mod de operare este unul importat din alte state ale Uniunii Europene, unde au fost comise fapte de acest gen, în ultimii ani.
Din datele existente, a reieșit faptul că, în comiterea unor astfel de infracțiuni în statele europene sunt implicați și cetățeni români, întrucât autoritățile din aceste state au probat activitatea infracțională a unor grupuri de români (ex. – Austria și Spania).
În cazurile înregistrate în România, polițiștii desfășoară cercetări, în cadrul unor dosare penale, sub supravegherea procurorilor de caz și cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române.
De asemenea, în instrumentarea cazurilor, se cooperează, la nivel european, cu Europol și au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autoritățile din Spania, Italia, Franța, Germania și Austria, în cadrul cărora s-a realizat un schimb de bune practici.