Poliţia turcă l-a arestat marţi pe ziaristul şi scriitorul Ahmet Altan, la numai o săptămână după ce fusese eliberat din închisoare în urma reluării procesului în care a fost acuzat de legături cu tentativa de lovitură de stat din 2016, transmite agerpres.ro.
Înainte de a fi eliberat lunea trecută, Altan fusese închis din 2016, la două luni după eşecul puciului din Turcia împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Autorităţile de la Ankara acuză de organizarea loviturii de stat reţeaua clericului Fethullah Gulen, stabilit în SUA. Jurnalistul este printre cei care au avut de suferit în cadrul represiunii care a urmat. Organizaţii pentru drepturile omului şi aliaţii occidentali ai Turciei consideră că în acest caz, ca şi în altele, au fost încălcate drepturi fundamentale.
Marţi, în timp ce era dus sub escortă de poliţişti din unităţile antiteroriste, Altan a zâmbit şi le-a făcut cu mâna reprezentanţilor presei, care au publicat imagini de la arestare. Ziaristul, în vârstă de 69 de ani, a fost consultat la un spital înainte de a ajunge la sediul central al poliţiei din Istanbul, informează agenţia de presă Anadolu, preluată de Reuters.
Altan, fratele său şi alţi jurnalişti au fost deja condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru sprijinul acordat reţelei lui Gulen. Săptămâna trecută, după rejudecarea procesului, ordonată de Curtea Supremă, el a primit o pedeapsă mai mică – 10 ani de închisoare – şi având în vedere perioada deja petrecută în arest a fost eliberat. Marţi, o instanţă superioară a revocat decizia de eliberare şi a ordonat ca ziaristul să fie arestat din nou, pe motiv că există riscul să fugă din ţară.
Autorităţile din Turcia au arestat preventiv peste 77.000 de suspecţi în urma puciului din 2016. Altan şi mulţi alţii au susţinut că sunt nevinovaţi, iar Gulen, refugiat în statul american Pennsylvania din 1999, neagă orice implicare în evenimentele de acum trei ani. Ankara a cerut de mai multe ori Statelor Unite extrădarea clericului. Criticii regimului lui Erdogan consideră continuarea campaniei de arestări o dovadă de întărire a autocraţiei.