A început numărătoarea inversă. În mai puţin de 24 de ore, Tiangong 1, staţia spaţială chineză, aflată în derivă de doi ani, se va prăbuşi pe Pământ. Fenomenul însă nu este unul periculos, spune Marius Ioan Piso, directorul Agentiei Spaţiale Române.
Marius Ioan Piso, directorul Agenției Spaţiale Române: Până acum au mai fost dezorbitate câteva stații spațiale și nu s-a întâmplat nimic. În toată istoria există o singură persoană rănită foarte ușor de un obiect căzut din spațiu. Este un succes tehnologic pentru China, o mărturie a faptului că avansăm și noi tehnologic, noi, oamenii. Să nu uităm că această stație a fost construită foarte repede, comparat cu cele construite de SUA, URSS și stația spațială internațională, unde și România e parte. Tot pe această stație au zburat și primele două femei astronaut din China. Detalii puteți găsi pe site-ul Agenției Spațiale Române. Și cercetătorii români din Institutul de Științe Spațiale, Institutul Astronomic București, Observatorul Astronomic din Cluj au monitorizat cu mare atenție acest fenomen, care e interesant. România, împreună cu alte state din Uniunea Europeană și Agenția Spațială Europeană, își dezvoltă o capacitate proprie de supraveghere spațiala pentru că apar lucruri mai serioase din când în cînd: bolizi, meteoriţi și altele. Înainte de sărbătorile pascale, oamenii pot să fie foarte liniștiți.
Unde se vor împrăştia resturile acestui laborator e greu de anticipat, dar, din traseul simulat de specialişti, e foarte posibil ca bucăţile incandescente să apară şi pe cerul din sudul României. Dacă se va întâmpla aşa, fenomenul va semăna cu o ploaie de stele. Specialiştii spun că nu există motive de îngrijorare. Bucăţile care vor ajunge pe pământ vor fi abia vizibile şi doar un cunoscător ar putea să deosebească piesele spaţiale de piese metalice obişnuite.
Holger Krag, astronom Agenţia Spaţială Europeană: După experienţa noastră, la obiectele atât de mari, în jur de 20-40 de procente din masa originală a obiectului supravieţuieşte reintrării în atmosferă şi poate fi regăsit pe pământ, teoretic. Este foarte improbabil, însă, ca aceste fragmente să rănească pe cineva. După estimările mele, probabilitatea de a fi rănit de unul dintre aceste fragmente este similară probabilităţii de a fi lovit de fulger de două ori în acelaşi an.
Sursa: digi24.ro