Plantele medicinale sunt eficiente în vindecarea bolilor aparatului urinar, cu conditia sa fie folosite ca adjuvant, în nici un caz sa înlocuiasca tratamentul clasic. Macesele au continut ridicat de vitamina C. Din ele se prepara un ceai cu efecte diuretice, care se administreaza pe o perioada lunga, fara sa aiba efecte secundare. Este indicat în bolile cailor urinare sau de rinichi, în raceli si pentru tratarea asteniei de primavara. Se foloseste o lingura de fructe la o cana de apa. Fructele se zdrobesc înainte de folosire cu o furculita, avand grija sa îndepartam perii si samburii. Se adauga apa calda si se lasa la fiert cinci-zece minute. Se ia de pe foc si se mai lasa acoperit trei minute. Se filtreaza si se bea cald. Este excelent si în tratamentul simptomatic al gripei si al virozelor respiratorii. sovarvul de apa este recomandat pentru calculii renali si în infectiile urinare. Pentru calculii renali se foloseste un decoct preparat din sovarv în amestec cu coada – calului si radacina de patrunjel. Se obtine un decoct dintr-o lingurita de amestec la o cana de apa, fierte timp de zece minute. Se beau trei cani pe zi.
Propolisul este utilizat în infectii urinare. Se recomanda cinci-zece grame zilnic. Dragaica, sau sanzienele, se recomanda în infectiile urinare. Pentru un efect mai bun se foloseste în amestec cu urzica si splinuta. Este buna si sub forma de infuzie, cu o jumatate de ora înainte de mesele principale. Tratamentul dureaza trei saptamani. Coada – calului opreste hemoragiile si ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi. Rachitele, fructe de merisor pentru tratamentul cistitelor. Ciubotica – cucului se foloseste sub forma de ceai (o cana pe zi preventiv) în bolile digestive si renale. Are proprietati sedative, antispastice, diuretice. Cozile de cirese sunt utilizate în infectii urinare. Se folosesc cozi uscate, pastrate în conditii corespunzatoare, altfel îsi pierd proprietatile. Merisorul este un antiinflamator folosit cu succes în infectiile tractului uro-genital.
Matasea – porumbului este eficienta în durerile de rinichi. Se prepara o infuzie din matasea de la un porumb la o cana de apa. Se strecoara si se bea neîndulcita în loc de apa. Semintele de morcovi se folosesc pentru prepararea unui ceai care ajuta la ameliorarea durerilor cumplite din litiaza renala si la eliminarea pietrelor mici. Se obtine dintr-o lingurita cu varf de seminte la o cana cu apa. Se lasa la infuzat zece minute, în vas acoperit.
Sursa: sanatate.bzi.ro