Plante care-ți apără organismul de boli și infecții

by Cristian Dobre
Stresul scade cu 20% speranța de viață, susțin statisticile Organizației Mondiale a Sănătății. Roiniţa este una dintre cele mai bune soluţii.

Stresul are un impact semnificativ asupra sănătăţii noastre, de aceea este bine să-l gestionezi corespunzător. Există câteva plante care te pot ajuta să te relaxezi şi să-ţi protejezi corpul de reacţiile inflamatorii care te predispun la diverse boli.

Efectele stresului se manifestă la nivel mental, fizic și emoțional, perturbând echilibrul întregului organism, avertizează cercetătorii de la Harvard, care lucrează acum la descoperirea unui antidot care să inhibe producția de globule albe în caz de stres cronic.

Efectele negative ale stresului

  • scade apărarea imunitară a organismului făcându-ne vulnerabili în fața infecțiilor
  • agravează reacțiile alergice
  • provoacă tulburări digestive
  • deteriorează memoria și celelalte funcții cognitive
  • favorizează instalarea depresiei, anxietății, insomniilor sau a altor tulburări psihice
  • cauzează crize cardiace și atacuri cerebrale.

Plante antistres recunoscute pentru efectele lor

Remediile blânde din plante sunt ideale pentru restabilirea echilibrului emoțional și normalizarea stării de spirit atunci când ne confruntăm cu perioade de stres cronic. Pentru a ne proteja de efectele nocive ale acestuia, este esențial să avem un somn sănătos, să alungăm gândurile negative, nervozitatea și agitația.

Putem reuși toate acestea cu ajutorul următoarelor plante cu efecte dovedite antistres: roinița, valeriana, talpa-gâștei, hameiul şi păducelul.

1. Roinița

Ajută la îmbunătățirea stării de spirit, are efect sedativ și antidepresiv și constituie o sursă naturală de vitamina C.

2. Valeriana

Este renumită pentru proprietatea de a relaxa sistemul nervos central, ajută la o adormire rapidă și la un somn profund în timpul nopții.

3. Talpa-gâștei

Susține activitatea sistemului nervos, stabilizează emoțiile reducând neliniștea, teama, nervozitatea, are acțiune analgezică și antispasmolitică.

4. Păducelul

Contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a palpitațiilor, protejează inima și sistemul cardiovascular în situații de stres, este dovedit ca tonic cardiac, susține circulația sangvină la nivelul creierului.

5. Hameiul

Ajută la dobândirea unui somn odihnitor, are acțiune calmantă, analgezică și constituie o bună sursă de vitamine din grupul B și E.

Sursa: eva.ro
Facebook Comments