Plante care stimulează imunitatea

by Cristian Dobre

Ai grija de sanatatea ta in sezonul rece si ajuta-ti sistemul imunitar, oferindu-i aceste plante medicinale, pe care le gasesti sub forma de suplimente ori extracte. Acestea iti vor stimula imunitatea si iti vor ajuta organismul sa lupte contra racelii si gripei.

Sistemul imunitar, atunci cand este expus la ceva care ar putea fi potential daunator, intra in actiune, oferindu-ti o linie de aparare impotriva agentilor infectiosi si impotriva altor boli. Celulele specializate, proteinele, tesuturile si organele care fac parte dintr-un sistem imunitar puternic sunt cele care tin in permanenta o evidenta si stiu ce se intampla in corpul tau si raspund atunci cand acesta are nevoie.

Usturoiul

Usturoiul este bogat in compusi precum alicina si numeroase alte molecule puternice care iti ajuta organismul sa previna si sa lupte contra infectiilor. De asemenea, usturoiul este folosit local inca din cele mai vechi timpuri pentru a dezinfecta ranile si pentru a lupta cu infectiile fungice.

Cel mai bun mod prin care poti folosi usturoiul pentru a ajuta sistemul imunitar este sa il consumi proaspat, zdrobit. Adauga usturoiul crud in sosuri sau in pesto pentru a da o aroma aparte preparatelor tale si astfel va intra in sistemul tau.

Ghimbirul

Medicina traditionala de peste hotare lauda capacitatea ghimbirului de a stimula sistemul imunitar. Se crede ca, tocmai pentru ca ghimbirul este atat de eficient in a incalzi corpul, el poate ajuta in lupta contra acumularii de toxine in organele noastre. Se stie ca ghimbirul curata sistemul limfatic, previne acumularea toxinelor care te predispun la infectii virale, fungice si bacteriene. El este un bun remediu pentru greata si are proprietati antiinflamatoare.

Oregano si cimbru

Oregano si cimbrul sunt, de asemenea, bogate in compusi aromatici (uleiuri esentiale benefice) care au o puternica actiune antimicrobiana. Acestea pot fi consumate ca un condiment, in diverse preparate, sau ca ceai, ori inhalate, pentru a ajuta sinusurile si plamanii. Daca este necesar si medicul iti recomanda, le poti lua sub forma de capsule.

Uleiul esential de oregano, de exemplu, s-a dovedit a fi superior in fata unor antibiotice, fara sa aiba efecte secundare. Asta pentru ca oregano contine doi compusi puternici care au puternice proprietati antibacteriene si antifungice.

Echinacea

Aceasta a devenit una dintre cele mai bine vandute plante – si pe buna dreptate. Echinacea este o planta benefica pentru a sprijini sistemul imunitar si pentru starea generala de sanatate. Exista dovezi considerabile care sugereaza ca substantele chimice din echinacea au capacitatea de a reduce infectiile cauzate de virusuri.

Aceasta planta contine un compus care impiedica bacteriile si virusurile sa patrunda in celulele sanatoase, iar astfel, echinacea iti reduce considerabil sansele de a lua orice infectie in timp ce urmezi un tratament sau o cura cu remedii din planta.

Galbenele

Petalele acestor flori micute au fost folosite in scop medicinal inca din cele mai vechi timpuri. Aceasta planta cu proprietati antivirale are mari cantitati de flavonoizi, care sunt, de fapt, antioxidanti de origine vegetala care protejeaza celulelele si nu le lasa sa fie deteriorate ori lezate de actiunea radicalilor liberi.

Galbenelele, de asemenea, lupta contra virusurilor, inflamatiei si bacteriilor. Petalele uscate ale plantei sunt folosite in tincturi, unguente si creme si numeroase alte remedii pentru a trata infectiile, arsurile, ranile si pentru a ajuta la vindecarea rapida a leziunilor.

Ginseng

Unele studii au aratat ca ginsengul poate stimula sistemul imunitar. Exista unele dovezi stiintifice care arata ca extractul de ginseng american ar putea chiar sa reduca numarul racelilor si severitatea acestora la adulti. In cazul in care nu stii cat de mult ginseng ar trebui sa iei, cere sfatul medicului curant, pentru ca dozele standard de ginseng nu au fost stabilite in cazul niciunei boli.

Pentru ca ingredientele active din suplimentele cu ginseng si calitatea acestora pot varia de la un producator la altul, cumpara intotdeauna ginseng de la o companie de incredere.

Inainte de a incerca oricare dintre aceste plante, indiferent de forma sub care sunt disponibile remediile (ceai, tinctura, capsule, etc.), discuta mai intai cu un medic fitoterapeut care iti poate recomanda dozele si perioadele in care trebuie sa urmezi tratamentul daca vrei sa ai un sistem imunitar mai puternic.

Cateva strategii pentru cresterea imunitatii la copii

Daca esti ingrijorata ca micutul tau nu are o imunitate prea puternica in acest sezon, exista cateva strategii simple prin care o poti imbunatati. Discuta cu medicul pediatru in privinta administrarii unor suplimente alimentare si alege si cateva „trucuri”, pentru a include in alimentatia celui mic mai anumite plante medicinale si grasimi bune, care ii stimuleaza sistemul imunitar sa functioneze mai bine.

* Inteapa cu un ac steril o capsula de 1000 mg de ulei de primula (planta numita, uneori, si luminita noptii sau luminita de seara ori „evening primrose„) si stoarce din ea uleiul. Amesteca-l in legumele de la masa sau in alte alimente pe care i le pui celui mic in farfurie, iar copilul nu va observa aroma. Dozele zilnice variaza de la 1000 mg la 2000 mg, iar uleiul de primula va fi benefic pentru cresterea imunitatii la copii.

* Incurajeaza-ti copilul sa manance mai mult peste gras pe saptamana si – o masura chiar mai buna – incearca sa ii dai ulei de peste de mare adancime, in fiecare zi, pentru ca acesta contine vitaminele A si D si acizi grasi esentiali Omega-3, care vor reduce infectiile.

 

Sursa: doc.ro

 

Facebook Comments