PLANTE CARE PREVIN ŞI TRATEAZĂ VARICELE

by Cristian Dobre

Acele vene umflate si rasucite, de culoare albastruie, sunt inestetice si apa atat la femei, cat si la barbati. Statisticile arata ca varicele apar intre 30 si 70 de ani si afecteaza una din doua persoane peste 50 de ani. De obicei, varicele se agraveaza odata cu trecerea timpului, daca nu se recurge la vreun tratament.

Venele varicoase apar din cauza colapsului valvelor cu un singur sens din venele picioarelor care previn intoarcerea sangelui. Sangele din picioare care se intoarce la inima inunda venele, intinzandu-le peretii si facandu-le sa se umfle din cauza presiunii exercitate asupra lor, ceea ce le face fragile si sensibile la atingere.

Ereditatea joaca un rol in aparitia varicelor, la fel ca statul in picioare mult timp si numarul mare de sarcini. De multe ori primul semn de varice il reprezinta senzatia de greutate si durere din picioare, mai ales seara, dupa care, pe masura ce boala inainteaza, devin vizibile venele nodoase cu tenta albastruie.

Sfaturi pentru prevenirea varicelor
Daca sunteti predispusa la varice, odihniti-va cat mai mult si nu stati mult timp in picioare. Va puteti ajuta tinandu-va picioarele ridicate pe durate scurte de timp de-a lungul zilei, purtand ciorapi medicinali si imbunatatindu-va circulatia prin exercitii de intindere.

Un exercitiu eficient este ca din pozitia intinsa pe podea, cu o perna sub spate, sa va ridicati picioarele si sa le sprijiniti de perete. Faceti acest exercitiu timp de cel putin zece minute.

Dusurile alternative la picioare, intai cu apa cat suportati de fierbinte, apoi putin mai mult cu apa foarte rece, tonifica si intaresc muschii venelor prin dilatare si contractare. Chiar si facut numai cinci minute pe zi, acest exercitiu va va ameliora starea venelor. Alte exercitii eficiente sunt mersul in pas vioi si inotul.

O dieta bogata in lecitina si rutina intareste peretii venelor. De asemenea, consumati alimente bogate in vitamina A, C si E si cele din familia cepei, mai ales usturoi.

Plante care previn si trateaza varicele
Castanul salbatic
Scoarta si semintele sunt extrem de eficace impotriva problemelor de circulatie venoasa. Extractul de castane intareste peretii venelor, reducand astfel permeabilitatea si fragilitatea acestora.

Pentru a usura disconfortul produs de varice, puneti pe zonele afectate o compresa cu infuzie de castan porcesc. Pentru aceasta, se amesteca jumatate de lingurita de pulbere de castan porcesc cu doua cani de apa.

Pentru imbunatatirea circulatiei sanguine in venele bolnave, 50 de g de flori uscate sau fructe de castan maruntite se macereaza in 500 ml vodca, timp de 14 zile la intuneric si caldura, agitandu-se zilnic. Se consuma cate 30-40 de picaturi, de 3-4 ori pe zi, timp de trei saptamini.

De asemenea, puteti sa va masati picioarele cu un unguent cu castan salbatic sau Witch Hazel (Hamamelis virginiana).

Galbenele

Extractul de galbenele sub forma de crema este bun in terapia varicelor. Galbenelele stimuleaza sistemul circulator, previn umflarea picioarelor supuse unei presiuni mari pentru un timp andelungat, situatie ce determina aparitia varicelor.

Varza

Pentru a preveni agravarea varicelor aplicati pe zonele afectate cataplasme cu frunze de varza proaspata – zdrobiti-le inainte de aplicare. Varza are actiune decongestionanta si elimina senzatia de gambe grele. Se pun 2-3 straturi de frunze si se tin sub comprese toata noaptea. Se leaga fara a strange prea tare.

Tataneasa

Frunzele de tataneasa se zdrobesc putin, se unge zona afectata cu alifie de galbenele, apoi se aplica frunzele de tataneasa. Se panseaza piciorul si se lasa de seara pana dimineata. Tratamentul se face 3-4 saptamani.

Arnica montana

Este indicata celor ale caror picioare prezinta vanatai si venele sunt umflate si dureroase la atingere. Cautati un gel/unguent/crema care sa contina arnica pe care le folositi la masajul picioarelor.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments