Plante utile în eliminarea paraziților intestinali: Cyperus rotundus
Cyperus rotundus este o plantă exotică, folosită de obicei în tradiția ayurvedică pentru eliminarea paraziților intestinali la copii și susținerea sistemului imunitar.
În tradiția ayurvedică, ierburile sunt utilizate în primul rând pentru tratarea diferitelor afecțiuni precum diabetul, diareea, dizenteria, febra, toxiinfecția alimentară, indigestia, paraziții intestinali, greața și vărsăturile. 25% dintre medicamentele moderne sunt derivate din plante, în timp ce multe altele sunt analogi sintetici construiți pe compuși prototip izolați din plante.
La noi, Cyperus rotundus se găsește ca ingredient în suplimente alimentare cum sunt cele pentru susținerea sistemului digestiv și menținerea poftei de mâncare la copii, precum și pentru eliminarea blândă a paraziților intestinali și a simptomelor disconfortului abdominal.
Cyperus rotundus, o plantă cu multe utilizări
Această plantă aparține familiei Cyperaceae și este utilizată pe scară largă ca remediu popular în întreaga lume pentru tratamentul diferitelor boli. O serie de investigații in vitro, in vivo precum și studii clinice au arătat mecanismele farmacologice și proprietățile acestei plante.
Cercetările au indicat faptul că rizomii de Cyperus rotundus sunt folosiți ca remediu tradițional pentru tratamentul tulburărilor de stomac și intestin și al bolilor inflamatorii în țările asiatice. Studiile clinice și cercetările pe animale susțin utilizarea plantei ca analgezic, antiartritic, antibacterian, anticonvulsiv, antidiabetic, antiemetic, antihistaminic, antiinflamator, antipiretic, antispastic, gastroprotector, hipotensiv, sedativ și agent tranchilizant.
Alte cercetări au arătat că rizomii au fost utilizați pentru tratarea îmbătrânirii, apoptozei, aterosclerozei, cancerului, cistitei, epilepsiei, genotoxicității și prostatitei. Se raportează că partea de tuberculi este utilizată pentru tratamentul tulburărilor dismenoreice și menstruale din cele mai vechi timpuri. Aplicarea externă a extractului din acerst rizom îmbunătățește lactația și atenuează inflamația, mâncărimea și înfundarea canalelor galactofore. Planta are și un efect astringent, digestiv și carminativ.
Cyperus rotundus are activitate gastroprotectoare, ovicidă și larvicidă
Unii cercetători au evaluat efectul gastroprotector al extractului de rizom metanolic de Cyperus rotundus într-un studiu pe animale, iar rezultatele au arătat că această plantă are într-adevăr un efect gastroprotector profund împotriva afectării mucoasei gastrice. De asemenea, unele studii au raportat efectul ovicid și larvicid al uleiului esențial de Cyperus rotundus, iar altele au arătat că extractul metanolic de Cyperus rotundus a prezentat activitate antihelmintică semnificativă la o concentrație de 50 mg/ml, rezultatele fiind comparabile cu cele ale tratamentul standard cu albendazol.
Cyperus rotundus poate avea activitate antiulceroasă
Pulberea de rizom de Cyperus rotundus a fost analizată într-un experiment pe animale (cobai și șobolani cu ulcer gastric). Pulberea a fost administrată oral și, în ambele cazuri, Cyperus rotundus a prezentat un efect comparabil cu cel al ranitidinei de referință. Activitatea antiulceroasă a acestei plante poate fi atribuită proprietăților sale antioxidante semnificative.
Cyperus rotundus poate avea efect antidiareic
Activitatea antidiareică a fost, de asemenea, studiată folosind decoctul de tuberculi de Cyperus rotundus pe bacterii precum Escherichia coli enteropatogenă, E. coli enteroinvazivă și Shigella flexneri. Activitatea antidiareică a fost evaluată prin aderența acestor agenți patogeni la celulele HEP-2 prin măsurarea efectului asupra colonizării. Aderența și invazia bacteriană la celulele HEP-2 au fost reduse cu ajutorul acestui decoct.
Alți cercetători au testat activitatea antimicrobiană a extractelor de Cyperus rotundus împotriva a șase microbi: Aspergillus niger, Bacillus cereus, Candida albicans, E. coli, Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus epidermidis. Extractul etanolic a prezentat cea mai mare activitate antibacteriană. Cu toate acestea, extractele nu au prezentat nicio activitate antifungică.
Cyperus rotundus poate avea efect citoprotector
Evaluarea extractului de Cyperus rotundus pentru efectul său citoprotector împotriva leziunilor gastrice induse de etanol a relevat efectul inhibitor dependent de doză asupra ulcerului. Decoctul de rizom (1,25, 2,5, 4,0 g/kg greutate corporală) a fost administrat șobolanilor pe cale orală cu 30 de minute înainte de administrarea etanolului. Activitatea inhibitorie a fost observată și atunci când decoctul a fost injectat subcutanat, sugerând efectul sistemic. Motilitatea gastrică a fost întârziată semnificativ la șobolanii tratați cu etanol în comparație cu grupul martor.
Cyperus rotundus poate reduce inflamația și este și analgezic
Activitatea antiinflamatorie a extractului de Cyperus rotundus a fost evaluată într-un studiu efectuat pe șobolani albi. Experimentul a fost realizat în opt grupuri a câte șase șobolani, cărora le-a fost indus edemul prin injectarea a 1% caragenan. Volumul membrului afectat a fost măsurat la intervale regulate de timp după administrarea diferitelor extracte (eter, apă distilată și etanol) de Cyperus rotundus. Rezultatele au fost comparate cu grupul căruia i s-a administrat indometacin. Inhibarea maximă a edemului a fost observată în grupul tratat cu extractul etanolic de Cyperus rotundus, similară cu cea produsă de medicamentul antiinflamator standard indometacin.
În alt studiu realizat pe animale, s-a constatat că uleiul esențial de Cyperus rotundus în doze mari inhibă atât durerea neurogenă, cât și pe cea inflamatorie, în timp ce la doze mai mici, doar durerea inflamatorie a fost inhibată. Acest lucru arată că uleiul esențial de Cyperus rotundus are într-adevăr activitate analgezică.
Cyperus rotundus pare să fie hepatoprotector
Unele studii au analizat activitatea hepatoprotectoare a extractului Cyperus rotundus împotriva hepatotoxicității induse de tetraclorură de carbon la șobolani. Studiul a fost evaluat prin măsurarea nivelurilor de aspartat transaminază (AST), alanină transaminază (ALT), fosfataze alcaline (ALP) și bilirubină totală. Doza orală de 100 mg/kg a arătat un efect defensiv remarcabil. Mai mult, rezultatele au fost susținute de examenul histopatologic.
Cyperus rotundus poate avea efect cardioprotector și antihiperlipidemic
Extractul de Cyperus rotundus poate fi utilizat ca agent terapeutic în tratarea infarctului miocardic și a nivelurilor ridicate de lipide serice. Extractul hidroalcoolic de rizom de Cyperus rotundus a dovedit că este eficient în prevenirea stresului oxidativ, că prezintă o activitate de inhibare a acetilcolinesterazei și are efect anxiolitic.
Cyperus rotundus poate avea efect antiartritic
Unele cercetări au raportat activitatea antiartritică a uleiurilor esențiale din speciile de Cyperus în studii efectuate pe șobolani. Grupul I a servit drept control al artritei, grupul II a avut un tratament standard cu diclofenac sodic, grupurile III și IV au fost tratate cu 250, respectiv 500 mg de ulei esențial de Cyperus esculentus, iar grupurile V și VI au fost tratate cu ulei esențial de Cyperus rotundus – 250, respectiv 500 mg/kg. Simptomele artritei au fost semnificativ mai reduse la șobolanii tratați cu 500 mg de ulei esențial de Cyperus esculentus și Cyperus rotundus decât la șobolanii tratați cu diclofenac.
Sursa: doc.ro