Osul iepurelui este un diuretic inofensiv pentru organism. De aceea poate fi folosit fara teama in afectiuni renale: litiaza, cistita etc. Pentru a beneficia din plin de calitatile pe care le ofera substantele active din compozitie, radacina se poate „prelucra“ la rece. Se pune o lingurita de radacina tocata marunt intr-o cana cu apa rece si se lasa la macerat 12 ore. Inainte de servire, se incalzeste putin, se strecoara si se bea, indulcita cu miere, inainte de masa. Este eficienta in tratarea litiazei renale, ajutand la eliminarea pietrelor.
Daca dorim sa obtinem un decoct, atunci se fierb cam doua linguri de radacini tocate marunt intr-un litru de apa, pana cand cantitatea de lichid se reduce la jumatate, dupa care se strecoara si se consuma, indulcit cu miere, cate o cescuta pe zi, in tratamentul inflamatiilor urinare. Infuzia la cald se prepara din o mana de radacini tocate marunt care se pun intr-un litru de apa fiarta. Dupa cinci minute se ia de pe foc si se strecoara. Se administreaza cate o lingura, de trei ori pe zi, inainte de masa. Este recomandata in hidropizia insotita de edeme, in calculoza renala si cistite, dar si in afectiuni care sunt cauzate de intoxicatii cu diversi agenti toxici.
Gargarele cu infuzie de radacina iepurelui calmeaza durerile de gat produse de gripa sau alte viroze respiratorii si usureaza expectoratia in bronsite. Datorita proprietatilor diuretice, este favorizata eliminarea toxinelor din organism, motiv pentru care infuzia obtinuta la cald mai este recomandata in tratamentul reumatismului, in bolile cronice de piele si pentru ameliorarea gutei.
Sursa: sanatate.bzi.ro