Untul-pamantului este denumit stiintific Tamus communis, iar popular se mai numeste si fluieratoare, brie, usoarea-pamantului etc. Untul pamantului este o planta cu o tulpina ierboasa, lunga de pana la patru metri si care se agata de pietre si de alte plante, de unde si una dintre denumirile sale populare de „vita neagra“. Florile sale sunt verzui, fiind foarte putin evidente, spre deosebire de fructele sale rosii, usor de remarcat toamna. Sub pamant dezvolta o radacina impresionanta, lunga de pana la jumatate de metru si foarte groasa (poate ajunge si la grosimea unui brat), cu o consistenta untoasa, potrivit taifasuri.ro.
Reumatismul poate fi combatut cu ajutorul radacinii date prin razatoare. Aceasta se aplica direct pe piele, dupa care se inveleste cu o bucata de panza curata si se lasa vreme de un sfert de ora. Articulatia tratata se va incalzi, durerea se va diminua, iar dupa cateva aplicatii se va imbunatati mobilitatea articulara. Tratamentul se repeta zilnic, pana la iesirea din criza.
Daca aveti dureri de spate le puteti combate simplu cu ajutorul tincturii de untul-pamantului, ce se gaseste la fiecare magazin naturist. Practic, se aplica o compresa cu tinctura de untul-pamantului, compresa ce se pastreaza vreme de 30 de minute, dupa care zona dureroasa tratata se inveleste cu un material calduros de lana. Aplicatia se face de doua ori pe zi, pana la eliminarea completa a durerilor de spate.
Sinuzita se trateaza foarte simplu: intr-o bucata de tifon se pune o lingura cu radacina de untul-pamantului si una cu radacina de hrean, ambele date prin razatoare. Se tine aceasta cataplasma pe frunte vreme de zece minute (in functie de intensitatea reactiei cutanate si de rezistenta la senzatia de arsura). In timpul aplicatiei se va elimina pe cale nazala o cantitate impresionanta de secretii, iar durerea va fi diminuata progresiv, la fel ca si senzatia de greutate in zona fruntii. Se fac doua asemenea aplicatii in sinuzita acuta si pana la 12 aplicatii in sinuzita cronica.
Pneumonia si bronsita se vindeca prin leacuri naturiste. Aplicati pe torace o pasta formata din trei linguri cu radacina de untul-pamantului proaspat, data prin razatoare, doua linguri cu hrean si patru linguri cu seminte de in macinate. Deasupra se pun un material de bumbac curat si o tesatura de lana calduroasa. Aplicatia se face vreme de jumatate de ora pe zi, patru-cinci zile la rand, sunt de parere specialistii in medicina naturista. Are puternice efecte de stimulare a imunitatii, ajuta la eliminarea secretiilor in exces si usureaza respiratia.
Sursa: sanatate.bzi.ro