PLANTA CARE ITI DEZVOLTA MUSCULATURA, PROTEJEAZA INIMA SI FICATUL

by Cristian Dobre

Coltii babei (Tribulus terrestris) este o planta folosita din cele mai vechi timpuri. In Grecia antica era folosita ca tonic reintineritor, pentru dureri de cap, afectiuni ale sistemului nervos, constipatie si tulburari sexuale. In China si India era recunoscuta pentru utilizarea in afectiuni hepatice, renale si ale cailor urinare, precum si in afectiuni cardiovasculare, in China fiind folosita si astazi pentru aceleasi scopuri, dar si pentru tulburari imune. Dar una dintre cele mai cunoscute utilizari ale plantei, pe tot globul, este cea de tonic reintineritor si afrodiziac.

Compozitie chimica
– saponine ( furostanol si protodiscina – ca substante active ale plantei, iar mai recent descoperite terrestrina A si B);
– glicozide si zaharuri;
– flavonoide;
– alcaloizi;
– rasini;
– taninuri;
– substante cu structura sterolica.
Actiuni terapeutice
– vitalizanta;
– afrodiziaca (in special pentru barbati), creste libidoul si erectia;
– tonic nutritiva pentru musculatura, imbunatatind forta si rezistenta;
– creste nivelul testosteronului;
– creste numarul si mobilitatea spermatozoizilor;

– antianginoasa (scade frecventa si durata crizelor de angina pectorala);
– vasodilatatoare;
– antiagreganta trombocitara (scade riscul de producere a trombozelor vasculare);
– hipotensiva;
– hipocolesterolemianta;
– antioxidanta;
– protector hepatic;
– hipoglicemianta;

– diuretic, reducand retentia de sodiu si lichide;
– are actiune de protectie impotriva formarii calculilor renali, dar si de dizolvare a acestora;
– antibiotic, antifungic, antiinflamator (inhiba COX-2, o enzima responsabila de producerea de substante cu efect proinflamator);
– antitumoral – datorita saponinelor;
– stimulator al sistemului imun si al eritropoiezei (al celulelor rosii – antianemic);
– analgezic si antispastic;
– antidepresiva.

Indicatii terapeutice
1. Tulburari sexuale
Este considerata printre cele mai importante remedii in cazurile de tulburari sexuale ca frigiditatea, scaderea libidoului, tulburari de erectie si ejaculare precoce, dar nu numai atat. Planta are ca indicatie din cele mai vechi timpuri cazurile de impotenta, dar si infertilitate, in principal la barbati, dar si la femei, avand un efect de echilibrare a balantei hormonale in ambele cazuri, dar si de crestere a numarului si mobilitatii spermatozoizilor. In acest sens exista cateva zeci de studii la ora actuala, care confirma aceste date dupa o administrare a plantei de numai 3 saptamani.

2. Ajuta la cresterea masei musculare
Planta a devenit renumita printre practicantii de body building, datorita proprietatilor sale exceptionale in aceasta directie. Este cunoscut faptul ca testosteronul, un hormon masculin, ajuta la cresterea masei si fortei musculare. Acesta planta creste nivelul acestui hormon, ceea ce o indica in cazuri de hipotrofie musculara, slabiciune si rezistenta scazuta, dar si pentru sportivii de performanta.

Modul prin care se produce acest fenomen este stimularea productiei proprii a organismului, prin stimularea LH (hormon luteinizant) produs de glanda hipofiza, care controleaza activitatea testiculelor de producere a hormonilor masculini. Acestia sunt produsi pe cale naturala, deci nu se ajunge la o crestere a nivelului hormonal, ci, mai degraba la o echilibrare a balantei, ceea ce evident nu mai expune corpul la efectele nocive ale hormonilor artificiali.

3. Protectie cardiaca
La nivel cardiovascular, planta are un efect protectiv, ceea ce este complet diferit de stimulentele sexuale actuale, care supun inima si sistemul cardiovascular la riscuri crescute. Astfel, planta are efectul de a diminua durata, frecventa si intensitatea crizelor de angina pectorala, avand un efect dovedit de dilatatie la nivelul arterelor care iriga inima, ceea ce o indica astfel in boala cardiaca ischemica.

In plus este indicata la cei cu hipertensiune si valori ridicate ale colesterolului, factori care se asociaza fecvent la bolnavii cardiovasculari si la varstnici. Efectul de vasodilatatie se realizeaza prin stimularea producerii naturale de catre organism a unui factor similar cu oxidul de azot (NO2) – unul dintre cele mai puternice vasodilatatoare naturale din organism.

4. Protectie hepatica
La nivelul ficatului planta are de asemenea un efect protector hepatic, stimuland in plus folosirea colesterolului pentru producerea de hormoni, ceea ce duce la scaderea acestuia in sange.

5. Boli ale sistemului urinar
Este indicata in multiple tulburari ale sistemului urinar: cistita, litiaza urinara, incontinenta urinara, retentie urinara, dar si afectiuni ale prostatei, planta avand efect diuretic, antibiotic si litotriptic.

6. Afectiuni psihice si nervoase
Este indicata in depresii si afectiuni cu substrat nervos (asa numitele afectiuni functionale), cefalee, ametelii. Planta are un bun efect de crestere a rezistentei la stres – atat din punct de vedere fizic, cat si psihic – creste increderea in sine si starea de bine interior.

7. Actiune antitumorala
Studiile efectuate cu extracte din componentele active ale plantei (in principal cele saponinice – dioscina, protodioscina si diosgenina) au revelat efecte anticanceroase. Astfel, planta nu numai ca impiedica cresterea tumorala, dar ajuta si la vindecare, in special in cazurile de cancere ale prostatei, cancere hepatice, renale si de san.

Se pare ca efectul se datoreaza atat stimularii sistemului imun, cat si unui efect specific antitumoral exercitat de aceste substante, dar si prin echilibrarea hormonala (atat la barbati, cat si la femei), care duc la o predispozitie mai mica de a dezvolta cancere dependente de hormoni cum sunt cel de san si de prostata.

Studii experimentale au aratat in aceasta directie un efect direct citotoxic (de distrugere celulara) a saponinelor asupra celulelor carcinomului renal, precum si de inhibarea a cresterii celulelor tumorale si de inducere a apoptozie (moartea „naturala” a celulelor) din tumorile renale si hepatice.

8. Infectii virale, bacteriene si fungice
Planta actioneaza atat prin stimularea sistemului imun, dar si prin efecte directe anivirale, cum sunt, de exemplu, asupra virusurilor herpetice si gripale, dar si asupra mai multor specii de Candida.

9. Tulburarile metabolice
Diabetul zaharat, hiperlipemia (cresterea grasimilor in sange) si hipercolesterolemia sunt alte indicatii ale acestei plante. Studii efectuate pe soareci de laborator au aratat o scadere a nivelurilor glicemiei cu 26% la soarecii sanatosi si cu 40% la cei diabetici.

Mod de administrare
Planta se poate lua ca pulbere sublingual 1 gram de 4 ori pe zi, ca tinctura sau ca macerat. Pe piata se gasesc si alte preparate conditionate sub forma de capsule sau extracte apoase de diferite tipuri.

Desi nu s-a dovedit a avea efecte adverse la dozele obisnuite si nici toxicitate (decat la doze extrem de mari), este mai bine sa fie administrata in dozele recomandate, iar daca aveti o problema de sanatate sa intrebati un medic cu competenta in domeniu fitoterapiei.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments