Cea mai veninoasă pasăre din lume a fost ignorată ani la rând de cercetători. Abia în 1992 au descoperit că penele și pielea ei conțin una dintre cele mai toxice substanțe naturale cunoscute: batrahotoxină. Pasărea se numește pitohui și trăiește în Papua Noua Guinee.
Cum a devenit otrăvitoare ?
Există multe creaturi otrăvitoare, dar numai despre una dintre ele se ştie că are batrahotoxină: broasca Phillobates terribilis. Se găseşte în Columbia, la peste 15.000 km de locul unei trăiesc păsările veninoase. Secrețiile acestei broaște pot paraliza şi ucide în câteva secunde.
Dar cum a ajuns o pasăre din Papua-Noua Guinee să aibă aceeaşi otravă ca o broască din Columbia?
Jack a bănuit că e vorba de hrana lor. „Nu ştiam de unde au păsările această toxină şi e dificil să-ți dai seama, fiindcă se hrănesc cu fructe şi cu o varietate de insecte. Se hrănesc şi cu vertebrate mici, precum broaştele şi şopârlele, aşa că oricare dintre acestea le-ar fi putut da toxina”, spune Jack.
Timp de doi ani, cercetările lui Jack au dat greş. Ajutorul a venit dintr-o sursă neaşteptată. „Descoperirea a venit când ne-am întors într-un sat mic, numit Herhuana. Avide Whacca, gazda noastră, s-a bucurat să ne vadă, deoarece, cât am fost plecați, şi-a dat seama de unde e toxina. Strânsese o colecție de 44 de gândaci şi fiecare fusese etichetat cu numele colecționarilor, cu localitatea şi data. Nu îl rugasem să facă aşa ceva, dar ne urmărise pe noi şi şi-a spus că asta vor să afle. Am reuşit să trimitem câțiva la Institutul Național de Sănătate şi ne-au confirmat că exemplarele sunt pline de batrahotoxine”, a povestit Jack.
Fiecare gândac conținea o doză mică, dar, ca şi în cazul broaştei, pitohui îşi lua otrava din hrană.
Dar de ce aveau nevoie de un asemenea sistem de apărare? Jungla este un loc periculos şi otrava le apără de şoimi, de vulturi şi de mulți şerpi. Ea acționează natural şi împotriva insectelor, împiedicând malaria aviară, iar beneficiile nu se opresc aici.
Sursa: digi24.ro